WAD 2014

TUESDAY 29 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Paris PARC, Paris, France 
Friday 18 Nov 2011
 
A walk in the PARC 
 
All images © BIG 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Impressive design group wins competition for University research centre in Paris 


BIG + Paris-based architects OFF, engineers Buro Happold, consultants Michel Forgue and environmental engineer Franck Boutte is the winning team to design the new 15,000 sq m research centre for Sorbonne’s Scientific university Université Pierre et Marie Curie in Paris.

The new multidisciplinary research centre, Paris PARC, located between Jean Nouvel’s Institut du Monde Arabe and the open green park of the Jussieu Campus will become a significant addition to the campus, strengthening the international appeal and openness of the leading French University for Science and Medicine.

The facility will bring together academic scholars and the busi¬ness community, while re-connecting the university physically and visually with the city of Paris. The winning team was honored as the best design among proposals from MVRDV, Lipsky Rollet, Mario Cucinella and Peripherique.

Paris PARC is located in the visual axis of the Notre Dame Cathedral in a dense context of university buildings from different historical periods. BIG proposes a building geometry that adapts to the specific conditions of all adjoining sides, optimised for daylight, views and accessibility.

The three-dimensional envelope retracts from the neighboring facades, opens up towards the square of Institut du Monde Arabe and the park, and folds into a publicly accessible rooftop landscape, resulting in an adapted sculptural building volume situated between the emblematic architectural monuments of the university.

Bjarke Ingels, Founder at BIG details: “As a form of urban experiment the Paris PARC is the imprint of the pressures of its urban context. Wedged into a super dense context - in terms of space, public flows and architectural history - the PARC is conceived as a chain of reactions to the various external and internal forces acting upon it.

“Inflated to allow daylight and air to enter into the heart of the facility, compressed to ensure daylight and views for the neighboring classrooms and dormitories, lifted and decompressed to allow the public to enter from both plaza and park and finally tilted to reflect the spectacular view of the Paris skyline and the Notre Dame to the Parisians.”

A central canyon provides daylight and a visual connection between laboratories and offices. In the atrium a cascade of informal meeting spaces lead to the public rooftop terrace and faculty club. A public stair to the rooftop offers glimpses into the activities of the laboratories which are divided by transparent walls throughout the building to ensure visual connections between the working spaces. The upper levels have panoramic views towards the Notre Dame and the skyline of Paris.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Bjarke Ingels Group
www.big.dk

More projects by this architect

The BIG Maze

Maison des Fondateurs

Rebuild by Design

Hualien Wellness and Residential Development

Kimball Art Center

ArtA Cultural Center

Honeycomb

Museum of the Human Body

Blåvand Bunker Museum

Danish National Maritime Museum

Pier 6 of Brooklyn Bridge Park

LEGO House

EuropaCity

Amagerforbrændingen Waste to Energy Plant

West 57

Phoenix Observation Tower

Superkilen

Maison de l'Economie Creative et de la Culture en Aquitaine (MECA)

Cross # Towers

Beach and Howe Tower

The Kimball Art Centre

BIG ♥ NYC

Koutalaki Ski Village

Cultural Centre

Stockholmsporten Masterplan

National Gallery of Greenland

West 57

Waste-to-Energy Plant

Editorial

8 House

Faroe Islands Education Centre

World Village of Women Sports

Shenzhen International Energy Mansion

National Library

The Mountain

Zira Island Masterplan

Mountain Dwellings

 
ECOWAN