WAN Awards

SUNDAY 23 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
House of Vestas, Aarhus, Denmark 
Thursday 17 Nov 2011
 
Denmark goes Platinum 
 
Images Arkitema Architects and Jesper Balleby 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 3

Add comments | More comments

23/11/11 C.J. van der Spek, Rotterdam
Not fully correct: The TNT Centre in The Netherlands developed by OVG Real Estate and designed by Paul de Ruiter has been the first LEED Platinum building in North and Western Europe. Check on www.ovg.nl.

But good there are so many to follow this positve 'contest'!
22/11/11 Jerome Morley Larson Sr EAIA, Red bank nj
A building in use less than 25% of the time is sustainable? BAH!
19/11/11 Susan Moser, Copenhagen
Just for your information.

The stones used for the cladding and floor is from Burlingtonstone in Cumbria, England.
Cladding: riven blue/grey Kirkby
Floor: Brandy Crag, sanded Brushed.

The stone has been chosen from this company due to the stones very high performance and durability together with focus on sustainability through the whole process from quarry to final product.
Susan Moser, natural Stone expert
Click for more ...
 

ECO WAN

Editorial

First LEED Platinum building in Northern Europe completed by Arkitema Architects 


Danish practice Arketima Architects has completed the first building in Northern Europe to achieve the inspirational LEED Platinum certification, joining an elite list of approximately 150 commercial buildings in the world which have accomplished this feat.

The 22,500 sq m complex is a new office facility for global wind turbine company Vestas in Aarhus, Denmark with a design fitting of the sustainable energy firm. Named ‘House of Vestas’ the building has been devised with Denmark’s largest geo-thermal installation and only uses around 50% of the energy needed by a generic commercial complex.

A dark swathe on the Aarhus skyline, House of Vestas is transformed as night falls by coloured lights which enliven the panelled façade adding a new dimension to the form. Internally users enter into a central atrium - the finishings of which experiment with various textures - off which all functions are located.

Within this central void are two stone volumes which function as meeting centres for the entire building. Flexible walls have been installed throughout House of Vestas which enable employees to transform their working environment into spaces that work for them, easily adapting the internal volumes without changing the technical installations.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Arkitema Architects
www.arkitema.dk

More projects by this architect

NærHeden Masterplan

Visitor Centre Hammershus

Student Housing Tower

Beach Town Kronborg

The Vibeeng School

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site