WAN Awards

FRIDAY 19 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Ibtech IT Center, Gebze, Kocaeli, Turkey

Wednesday 16 Nov 2011
 

A steep challenge

 
The Images are copyrighted by Cemal Emden & CM Architecture 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

An office building with different departments connected by bridges on a slpoed site 

As the architects first saw the site, the first thing that caught their attention and  became one of the major design criterias was the landscape which leaned towards the green belt and the bay on the southern horizon with a %10 slope. The main entrance which is connected to the road level with a bridge is designed as a separate steel construction unit between the blocks A and B. This separate unit provides a much easier orientation to the visitors and the working personnel.

On the other hand, the secondary building entrance and the entrance to the parking garage are located at the southern façade of block C which is settled on the lower level of the parcel. The connections between the three blocks are provided with three single and one double-decked steel bridges; four in total, whose lengths vary between 14 and 17 m depending on the need of horizontal circulation. The building blocks create an open courtyard between them which faces the landscape on the southeast. The courtyard mainly serves as a recreational space which is in close relationship with other spaces like the cafeteria, fitness room, swimming pool and the dining hall also located on the ground level.

After the excavation and construction, a ground restoration with the aim to preserve the natural %10 slope was carried out. The aluminium façade system, the partial roof slope, window openings and main contours of the façades are all referenced to this natural slope on the terrain. In order to lighten the mass of the blocks, terraces for the use of the offices are created by pulling back certain floors on the endings facing the landscape.

The cafe located on the block B is connected to the natural terrain with stairs descending through a void on its ground. Just like the open courtyard and the relations it creates between several parts of the building, through the use of open terraces and connections with the terrain, the architects wanted the building to have strong interactions with the environment it is located in .

Key Facts

Status Built
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
CM Architecture
www.cmmimarlik.com.tr
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site