THONET

THURSDAY 23 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Bowling Green Lane, London, United Kingdom 
Wednesday 16 Nov 2011
 
Hot off the press 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Revamp of printing works building sees former bin store transformed into light-filled atrium 

Originally a printing works built in 1935, the building was constructed in two parts connected by a series of bridges along the south façade. The courtyard behind housed an electricity substation and a small carpark. The client brief was to provide high quality office space and add area where possible and this was
achieved through enclosure of the existing courtyard with a lightweight ETFE roof and bridge across the north façade with a fully glazed link.

This link connects both halves of each floorplate in a torus of well connected office space, and creates a large, bright meeting room or break out area fronting the courtyard. The courtyard itself, which was once an underutilised bin store, becomes a dramatic 18-metre-high reception area, filled with natural light overlooked by a series of balconies off each floor of office space.

It is this atrium, which provides a visual break from the office floors and delights occupants with its unique gently pulsing lighting installation, that significantly improves the user experience of the building. The ‘bulbs' in the atrium are hand blown from standard laboratory flasks into the classic lightbulb shape and are illuminated by fibre optic cables and a remote light source, negating the need to replace the bulbs and minimising health and safety risk.

A full height glazed screen has replaced an aging mansard roof on the fourth floor to create a dramatic sixty-metre-long roof terrace with views of St Pauls, 30 St Mary Axe and the Barbican; a real ‘London' skyline and a great external space which was previously an inaccessible asphalt roof - again improving
the working environment for the building occupants.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Ben Adams Architects
www.benadamsarchitects.co.uk

More projects by this architect

Nobu Shoreditch

Victory House

Latest Jobs in London

Qualified Architects.

Senior Interior Designer

Senior Project Architect - Studio Manager

Marketing and Submissions Coordinator

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site