WAN Awards

THURSDAY 27 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Lido Mar, Porto Montenegro, Tivat, Montenegro 
Tuesday 15 Nov 2011
 
Pensive through Plensa 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

10/03/12 Peter, Kotor
This pool and the club house are stunning. Especially when you look over the pool towards the mountains as the sun goes down and the Juame Plensa sculpture takes on a soothing glow. The view back towards the Club House is pleasing too, with its modern but ellegent lines bringing to mind a bird in flight. At first I was unsure about the changes of architectural styles within this marina project but I think without it, it would start to look like a Mediterranean theme park. So the mix does work. This will be enhanced with the addition of the Porto Montenegro Regent Hotel, looking like it was transported from Monaco.

Peter Flynn
[url]www.ntRealty.me[/url]
Click for more ...
 

ECO WAN

Editorial

Jaume Plensa's contemplative sitting figure completes Studio RHE's dramatic Lido Mar 


Studio RHE has now completed a stunning new addition to the popular summer venue of Porto Montenegro, a fashionable destination regularly sought by sailors and holidaymakers seeking a chic, secluded getaway on the Adriatic Coast.

The completed scheme sits at the Porto Montenegro marina development set and incorporates waterside residences and leisure facilities against the refined backdrop of mountains which meet the Adriatic Sea. A clubhouse is also onsite and offers two bars, a restaurant and various roof terraces reached by a sculptural white aluminium and glass staircase.

An 80m infinity pool is lined with a black and white mosaic in an abstract form ‘that harks back to the classic geometric designs of Givenchy’ and corresponds to the blocks of monochromatic stone which separate white-washed timber changing cabins.

In the centre of this pool is an 8m high square bronze framework which outlines the enrapturing seascape towards the Balkans. At the end of the pool is an arresting sculpture by Spanish artist Jaume Plensa, a seated figure gazing out to sea.

Studio RHE has taken care to include sustainable natural ventilation elements, explaining: “The building is designed to be permeable with excellent naturally venting and cooling. The front façade consisting of a series of 4 metre high central pivoting glass doors, which combine with a series of automatic high level pivot vents on the rear wall to allow the sea breezes to flow through.”

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Studio RHE
www.studiorhe.com

More projects by this architect

Studio RHE

The Penthouse

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site