WAN Awards

WEDNESDAY 17 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Aloft Hotel, London, United Kingdom

Wednesday 09 Nov 2011
 

Experience a colourful night

 
All images: Tim Crocker 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Shimmering, softly hued Jestico + Whiles‐designed Aloft London Excel opens 


Starwood Hotels & Resorts has opened the first Aloft Hotel in the UK at ExCeL London. The Aloft London Excel has been designed by Jestico + Whiles, the architects behind the highly successful W London‐ Leicester Square which opened earlier this year.

Developed by London ExCeL’s parent company, ADNEC (Abu Dhabi National Exhibitions Company) and constructed by McAleer & Rushe, Jestico + Whiles’ innovative design for the architecture and interiors provides 252 guest bedrooms; an exciting ‘w xyz’; a re:charge fitness suite with gym and Splash pool; re:fuel by Aloft - a one‐stop, 24hour grab‐and‐go food and beverage area; five ‘Tactic’ meeting rooms; together with a new restaurant concept restaurant ‘FEDE’ separately operated by Elior.

The plan of the building has a convex central spine containing bedrooms and the vertical circulation, flanked by two concave wings which house further bedrooms and corridors. These wings are clad in thousands of specially treated, highly reflective stainless‐steel shingles creating the extraordinary effect of constantly changing colour with the passing of the day.

The central spine of the hotel has been finished with a bespoke, double‐glazed cladding, which features a translucent ceramic frit pattern and solid back‐painted spandrel panels. Inspired by the illusion of depth seen in some of Bridget Riley’s paintings, abstract horizontal stripes fritted onto the glass have been designed to emphasise the flow of the building. This creates an unusual interplay of movement and depth when combined with the undulating colours of the crescent wings.

The building’s ‘serpentine’ layering reduces internal corridor lengths and brings natural daylight into the central lift core lobby whilst addressing the site restrictions generated by complex service infrastructure surrounding the exhibition centre. The form also enables the variety of room sizes demanded by the client’s brief to be elegantly accommodated. In response to the split‐level access requirements of the hotel, with the main pedestrian route emerging from ExCeL on the first floor and the vehicular access on the ground level, Jestico + Whiles has designed a spacious, double height atrium reception in the centre of the building with a bespoke, sculptural spiral stairway linking the two levels.

Jestico + Whiles’ treatment of the internal spaces continues the linear, multi‐coloured motif of the external design. Innovative finishes and bespoke coloured light panels, reminiscent of the façade treatment, decorate the guestroom corridors, creating cohesion between the internal and external spaces. The interiors have been furnished with a carefully selected palette of timber, Corian®, glass, porcelain and textured wallpaper, with selected artworks decorating the public spaces. The firm has specifically tuned and developed the interior design to evolve the Aloft guidelines into a site‐specific design.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Jestico + Whiles
www.jesticowhiles.com

More projects by this architect

Villa Pruhonice

Uzuri Hotel Resort

Passmores Academy

Grahame Park

W London - Leicester Square

More Projects

Latest Jobs in London

Project Coordinator

Senior Architect - Workplace

Architect - Historic Environment

Qualified Architect

Head of Programme: Architecture

Creative Individuals

Director of The Architecture Foundation

Project Architect

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site