THONET

WEDNESDAY 22 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Casa De Los Venados, Valladolid, Yucatan, Mexico 
Tuesday 01 Nov 2011
 
XVI-century redemption 
 
William Ramirez Pizarro 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Restoration and revival of a XVI-century colonial mansion 

The project is located in a XVI-century mansion in the heart of the colonial city of Valladolid, Yucatan. The house had suffered significant deterioration in its interior, retaining the first corrridor in a fairly healthy state, but from it, the other parts of the building - including the central courtyard - were in ruins.

The owner wanted an intervention in the building to house a boutique hotel, an area for social events, a house for themselves and an art gallery. The design addresses the key elements of the client brief, solving the three different purposes that the client wanted within the same building.

The building has evolved its specific building type by not only restoring its previous magnificence from the original edifice but also incorporating new materials and architectural language into the intervention. New spaces and elements have a contemporary language, and the new corridors around the patio and the swimming pool area are built with steel and glass, showing what's new with honesty, never trying to mimic the original elements of the building.

The colour chosen for the main facade, the central courtyard, pool areas and terraces outside runs from deep to light orange that closely identifies with the context and community in the colonial tradition of this XVI-century town.

Colours stimulate relaxation, vitality and enthusiasm. In the inner spaces, the warm greys allow the display of all the great traditional art pieces that its owner had collected through time (this collection of over 3,000 pieces is the second largest of its kind).

The materials (mayan limestone and wood) and natural elements like the green vegetation and blue sky, are chosen to complement the colour spectrum. All the wood and stone works, including furniture, were made by artisans in the community.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
GRUPO ARQUIDECTURE
www.arquidecture.com

More projects by this architect

Museo Del Mundo Maya

Hospital Regional De Alta Especialidad

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site