World Architecture Day 2014

THURSDAY 17 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
One Shelley Street, Sydney, Australia 
Tuesday 01 Nov 2011
 
All for One... 
 
Photography by Shannon McGrath 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

One Shelley Street rethinks the corporate office 

On behalf of the Macquarie Group, Clive Wilkinson Architects implemented a radical, large-scale workplace design in Sydney, Australia. The project is an effort to reframe the requirements and performance of the 21st Century office by leveraging mobility, transparency, multiple tailor-made work settings, destination work plazas, follow-me technology, and carbon neutral systems.

Integrated with a base building design from Fitzpatrick and Partners and supported by executive architect Woods Bagot, Clive Wilkinson Architects proposed a design solution that opens up the 10-storey atrium vertically, showcasing cantilevered meeting pods that form a 'Meeting Tree' throughout the atrium. The rooms are made accessible via an open staircase which provides a vertical connection and links them together. The visible energy of people circulating and interacting in the highly transparent Atrium underscores Macquarie’s revitalised brand as a forward thinking and highly collaborative company.

 

Surrounding the Atrium, the ABW work system is structured in neighborhoods of approximately 100 people, which provide the employees with a variety of work settings. Since these settings specifically address the variety of daily tasks performed, productivity is enhanced.

One Shelley St has been designed to the highest levels of Green Star or LEED efficiency, benefitting from radical technologies like harbour water cooling, chilled beams and zone controlled lighting. Paper usage has been reduced by 35% in the first year alone and 98% of the employees said they supported the cultural change embodied in the new workplace.

By rethinking the traditional corporate office, where typically the public accessed areas are restricted to the ground level, Clive Wilkinson Architects developed a design strategy that opens up the building vertically, activating the Atrium and bringing transparency and user interaction to the heart of Macquarie. The project was completed October 2009.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Clive Wilkinson Architects
www.clivewilkinson.com

More projects by this architect

Google Headquarters

Latest Jobs in Sydney

Senior Architect

Project Architect

Senior Interior Architect / Planner

Documentation Architect - Revit

Architect - Vectorworks

 
ECOWAN