THONET

THURSDAY 30 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Multisports and multipurpose complex, Lisieux, France 
Monday 31 Oct 2011
 
The complex made simple 
 
© B+C architectes | Photography: Michel Denancé 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

New multisports and multipurpose complex integrated into urban context with colour 

The project constitutes the first key public building of the urban renovation project of the city of Lisieux. The design addresses key elements of this urban brief through two main objectives; firstly, a building that can be used not only for sports and concerts but activities open to the public, and secondly, a building that interacts and federates the public spaces in contact with it, linking the existing high-rise 1960s housing on the south and west of the building to the river La Touque and its promenade on the north of the site. At the same time, it had to have minimal impact for the individual houses located on the eastern hill and overlooking the site.

The colour used aims to integrate the new building into its urban context. Four key colours allow the main functions of the building to be clearly identified inside and outside, with clearer colours generally representing more public functions and darker colours more private ones. Thus the white overhanging 'TV box' is the public club house, and the white translucent façade envelops the public hall and bar facilities on the first floor below.

The yellow volume on the ground floor houses offices and meeting spaces for the local associations. The red volume is the dwelling for the on-site employee. Internally, an additional colour, blue is introduced to punctuate sporting activities which run from the climbing wall and wrap up on the underside of the roof, presenting a festive ambiance even when the building is empty.

Externally, two natural elements reinforce the main functions whilst making the building 'invisible' for residents to the east with the stainless steel mirroring its environment and the green roof marking the footprint of the building below, helping to dissolve the project discreetly into the landscape.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
Add your name to this project
B+C Architectes
www.bcarchitectes.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site