WAD 2014

THURSDAY 21 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
New Biochemistry, University of Oxford, Oxford, United Kingdom 
Monday 31 Oct 2011
 
A building of hidden depths 
 
Main image and all other images except Laboratory are © Tim Crocker | Laboratory Image © Keith Coll 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

30/12/11 Elaine, Oxford
The view given of the biochemistry building, does not state its exact location, ie street name, for I would be the first to go and look at this new addition. I have lived in and around Oxford for many years, and did not find the reference to cobbled streets or Brideshead particularly inspiring, as Oxford has its own vibrant history.
Is the stone of the Cotswolds ironstone or bradstone, or sandstone? I am not sure, but always thought that the villages were built in bradstone. Never mind.
Click for more ...
 

Award Entry

Each floor in this research facility references geological strata and Klee's colour theories 

How should the inside of a state-of-the-art research facility look? Should form follow function to create a slick 'tech machine' in which precise and complicated experiments are carried out? Or should it be a warm and homely environment that will encourage conversations and social interaction between researchers working long hours?

The brief from the client was for a creative, interactive building that reflected the changing nature of scientific investigation. New Biochemistry was designed to be a transparent building which allowed views directly into the laboratories. Positioning the labs on the outside of the building allowed the write-up areas to become part of the homely social atrium area.

The choice of colours for the external glass fins was strongly influenced by the immediate context of listed historic buildings. The materials of the surrounding historic buildings informed the choice of colours: the yellow/beige of Cotswold ironstone, the beiges and terracottas of brick and the plums and mauves of the tiles of Keble College. Using a series of translucent proprietary films, samples of the possible colours were prototyped by the cladding subcontractor, Structal.

In the end, the final combination and rhythm of colours was influenced by the Bauhaus artist Paul Klee's theories, so that it is as if each elevation were a piece of music to which a person could walk in time round the building.

The science corridor has its own unique colour on each floor that comes to life at night, when seen from outside. Each floor has a colour that refers back to the geological strata that were excavated during the construction period. A cool grey at basement level rising up through warmer greys/buffs, sandy colours and then plums/purples on the third floor. This is seen to best effect when the setting sun casts coloured shadows across the science corridor into the laboratories.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Hawkins\Brown
www.hawkinsbrown.co.uk

More projects by this architect

The Hub - Coventry University

Coventry University Hub

Corby Cube

 
Vola
ECOWAN