WAN Awards

SUNDAY 23 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
The GPT Group, Sydney, Australia 
Monday 31 Oct 2011
 
Regenerating an asset 
 
Photography Brent Winstone, copyright, Woods Bagot 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

New workplace design for The GPT Group's headquarters in Sydney 

Impelled by a brief to design a space that is more a business lounge than office; at GPT’s new workplace you can sit anywhere, anytime. GPT’s activity based working environment allows for business growth and optimises performance by providing a range of technologically enabled and task orientated worksettings, from concentrated private spaces to collaborative and project specific settings coupled with a broad range of meeting rooms.

Key to activating the workplace was creating a three dimensional stack which would promote cross ‘group’ communication. Two stairs have been introduced into the floorplate at the north-east and south-east facades. One as part of the client experience to create a multi-layered meeting tree, and the other as part of the collaborative work zone: the creative link.

The stairs are integral to the design as they promote interaction and allow employees the feeling of being part of ‘their community’ but also linked to the wider organisation. This connection is enhanced by the use of technology, allowing the GPT ‘home base’ to link to other satellite sites and a key component of their business: the shopping centres The design responds to cues in the building, by expressing existing forms and materials, and exposing the building’s concrete structure.

The front of house pod forms are extruded from the base building Nervi structure, and the sinuous language of the stair references forms created within Seidler buildings. This language is extended throughout the fitout, and reveals in the grid ceiling, with flowing forms being juxtaposed against the rigid geometry of the floorplate.

True to GPT’s core values is a strong interface with community and a commitment to the environment. Components from the former fitout were reused and recast into the new include; recycled timber joinery, reclaimed from the dark timber panelling; re-gassed chairs; and a stripped-back ceiling revealing the original, Seidler concrete ribbing.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Woods Bagot
www.woodsbagot.com

Latest Jobs in Sydney

Rail Architects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site