THONET

SATURDAY 25 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
La Trobe University, Shepparton, New Campus, Melbourne, Australia 
Sunday 30 Oct 2011
 
All in the DNA 
 
Stephen Turner 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Vibrant arrangement of blue and yellow boxes evoke health and discovery 

Consistent with the influences of modern pedagogy, the design of this building reflects a didactic aesthetic. The environmentally responsive form, refined surface treatment in detailed metallic panels and confident use of colour allow this building to display an iconic vision for collaborative learning.

Sculpturally, the building responds to both master planning and
 environmental challenges. The modelling of the built form was influenced by the longest of the facades being orientated to the west. To maximise north and south glazing, a carved out form evolved revealing large set backs and external courtyard spaces.

These zones are both breakout places for social interaction and inviting entry points to an otherwise abstract façade. The predominantly unfenistrated west façade constantly changes in tone depending on the angle of the sun, further modelling the dramatic form of the building.

Low-level glazing to the perimeter provides transparency, allowing internal activities to be revealed and a sense of accessibility. In juxtaposition to the simplicity of the metallic panelling, a layer of dramatic sun shading has been applied. A vibrant arrangement of blue and yellow boxes randomised and arranged like a DNA diagram is a reference to health and discovery.

The colour and form of this sun shading motif was further inspired by the transport logistics required by the local fruit growing industry, dramatically connecting the building to the community. A simple palette of finishes, natural concrete set against stained plywood panelling and vermilion translucent Perspex provides balanced and dynamic aesthetics.

The detailing of feature screens, fabric selections, ceiling articulation, graphic glass panels, carpet patterning and lighting layouts have all been crafted in response to the building's architectural expression. The vermilion Perspex panels retrieved from the demolition of another University asset were adapted into the design to form stair ballustrading and glazed internal walls. This material inspired a departure from the external colour scheme and provides a brilliant red glow to the heart of the interior and is a practical response to Environmentally Sustainable Development.

Key Facts

Status Onsite
Value 0(m€)
Add your name to this project
Gray Puksand
www.graypuksand.com.au

More projects by this architect

Kangan Institute, Automotive Centre of Excellence, Stage 2

Monash Law Chambers

Epping Views Primary School

Latest Jobs in Melbourne

Architects / Designers

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site