THONET

SATURDAY 25 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Novo Nordisk Headquarters, Bagsværd, Denmark 
Friday 28 Oct 2011
 
Better living through chemistry... 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Henning Larsen to build an innovative centre for Novo Nordisk in Bagsværd 

For Novo Nordisk’s new headquarters in Bagsværd, Denmark Henning Larsen Architects strove to create a dynamic and inspiring work setting closely allied with its external environs. The new corporate centre consists of two office buildings situated in an attractive landscape. The landscape design provides the users with a stimulating green environment and ensures an inseparable contact between the buildings and the surrounds.

The large cylindrical office building covers six floors and a total of 32,500 sq m (including a 13,000 sq m underground car park). Its circular shape has no distinct beginning or end and thus is a metaphor for balance and focus while minimising the building’s energy consumption. With the new premises, Novo Nordisk will be consolidating a number of administrative functions currently scattered across greater Copenhagen.

"Although Novo Nordisk is primarily set to grow outside of Denmark in the coming years, we are looking forward to consolidating the administrative functions in Bagsværd, where we have been present since the 1950s. The new buildings will give our employees the best conditions for interacting across functional divides and with our colleagues abroad", says Lars Rebien Sørensen, president and CEO of Novo Nordisk.

The helix structures of the insulin molecule was a point of departure for the round shaped building and the spiraling, inner staircase with dynamic, white balconies in the atrium. The other wedge-shaped building rises up four floors and covers a total of 17,700 sq m. The wedged geometry creates a continuous sequence of lower, polygonal buildings – staging the unifying centre, the circular main building.

The architecture provides a dynamic setting where people can meet – creating a synergy between employees across professional fields and between employees and guests from all over the world. The buildings will feature low energy consumption with the aid of sensors, light and ventilation, and will meet the 2015 energy requirements for new buildings.

Key Facts

Status planning
Value 0(m€)
Add your name to this project
Henning Larsen Architects

More projects by this architect

Siemens Headquarters

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site