WAD 2014

SATURDAY 20 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Stockland Balgowlah and The Village, Balgowlah, Sydney, Australia 
Friday 28 Oct 2011
 
Degrees of separation 
 
Photography by Nic Bailey 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Allen Jack+Cottier set a new benchmark for mixed-use development 

Stockland Balgowlah and The Village is a retail and residential development which has been recognised for setting a new benchmark for mixed use development in Australia. Designed in conjunction with the client, Stockland Balgowlah provides 17,700 sq m of retail space, including a supermarket, 686 car park spaces, 60 speciality shops, restaurants, cafés, a gymnasium and a club building. The Village - the residential element - provides 234 residential apartments, 370 car park spaces, communal gardens and a resort-style swimming pool.

The site was subject to two previous Development Applications which were rejected by the Land and Environment Court. Allen Jack+Cottier and Stockland took great care with the design to respect the scale and character of the existing surroundings and consider the desires of the local community and zoning controls in order to gain council approval. The scale of this large development has been reduced by locating eight buildings on a landscaped podium over the retail and car park areas.

The architects' manipulation of the ten-metre fall across the site separates the retail, car park and loading dock entries from the residential development. This physical and visual separation greatly benefits the residents as they have the convenience of living above a shopping centre, without any infringement on the peaceful enjoyment of their home. The blank walls of big retail boxes 'disappear' below ground, as do the service areas, while retail levels activate the street edges. The transition between private and public space is clearly defined.

A new through-site pedestrian link bisects the large site block, providing easy access to the retail areas and connecting with Balgowlah’s main shopping street and residential neighbourhood. The public plaza engages the street and extends the public space into the site, supporting a range of activities and retail types. The result is a natural synergy between lifestyle and commerce.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Allen Jack+Cottier

More projects by this architect

Meriton Apartments

Macquarie Park Village

Allen Jack + Cottier student housing

Milson Island Indoor Sports Stadium

Residential building for St Catherine's College

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site