WAN Awards

MONDAY 24 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
The Claude Watson School for the Arts, Toronto, Canada 
Thursday 03 Jan 2008
 
Specialised training at the Claude Watson School for Arts 
 
Kohn Shnier Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

31/10/09 Steve, Vaughan
BEAUTIFUL!!
BUT I WOULD LOVE TO FIND SECTION AND ELEVATION DRAWINGS OF THIS BUILDING IN ORDER TO UNDERSTAND THE FORM MORE CLEARLY. WOULD LOVE IT IF SOMEONE COULD GUIDE ME AS TO WHERE TO FIND THOSE! THANKS
 

Kohn Shnier Architects design The claude Watson School for the Arts in Toronto 

While facilitating a conventional Toronto District School Board curriculum for students from grades 4 to 8, the Claude Watson School for the Arts provides specialized training in both Fine Arts and the Performing Arts. Students who attend this school come from all corners of the greater Toronto region and must audition to gain acceptance to the programme. The school is a symbol of the highest aspirations of applied cultural and primary education.
The building is sited along a secondary road but adjacent to high density, high-rise residential buildings — a hybrid condition that is simultaneously urban and suburban. In response, the project creates a simple and clear form with a strong street presence while providing an image of performance and accessibility.
The 50,000 square foot programme includes staff and technical facilities, conventional class rooms, music rooms, drama rooms, art rooms, a small gymnasium and multi purpose room. Varying sizes in space were required, achieved by shifting the corridor laterally between floor levels.
The hallway on the lowest level is located entirely on one side, freeing up the rest of the floor plate to create large spaces for the gymnasium and music rooms. This level is slightly sunken into the ground, allowing for higher ceiling levels of the programmes while maintaining the proportion of the building massing. The second level corridor shifts by about a third to create parallel zones for administration and service rooms, as well as medium-sized special programme areas. The hallway here opens onto the double-height space of the gymnasium below and showcases the clear-span truss structure.
At the top level, the corridor is in the middle of the floor plate creating a conventional double-loaded classroom arrangement and leads, on axis, to the library. The library is expressed as a floating volume, projecting over and protecting an outdoor performance space/bleacher below it.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Kohn Shnier Architects
www.kohnshnierarchitects.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site