THONET

THURSDAY 23 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Nathan Phillips Square Revitalization, Toronto, Canada 
Thursday 03 Jan 2008
 
Chosen from 48 entries 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Shore Tilbe Irwin & Partners with Plant Architect, Peter Lindsay Schaudt Landscape Architect and Adrian Blackwell are the winning team in the Nathan Phillips Square Revitalization Competition at Toronto City Hall. 

Chosen by a distinguished jury from four finalists and 48 entries world-wide, the Shore Tilbe Irwin & Partners / Plant Architect team's scheme aims for LEED Gold Certification.
The design includes features such as a new public pavilion with rink support facilities, a food concession, washrooms and a generous upper level roof terrace overlooking the Square. A two-level restaurant will have seasonal outdoor patio and terrace dining and elevator access to the overhead walkway. They have also incorporated a new glass pavilion with a tourist information kiosk and elevator providing access to the overhead walkway, underground bicycle and car parking. Because the Square also acts as the heart of Toronto and hosts many public event year long, a versatile new stage structure with a roof canopy was incorporated into the design, with wide stairs leading to the elevated walkways and performance support space connected below-grade.
Landscaping is a key factor in enhancing the beauty of the space, and the design proposes to increase tree plantings and landscaping using sustainable strategies such as mixed species along the outer edges, around the podium roof of City Hall and in the relocated Peace Garden, which also features a reflecting pool.
A wide variety of sustainable design achievements linked to Toronto's Green Standard such as: a soil regeneration strategy; improved tree planting conditions and increased biomass and number of trees; facilities for cyclists and promotion of cycling; improved pedestrian environment; controlling light pollution; energy efficient design; renewable energy features; opportunities for public education; attention to the on-site microclimate; and local sourcing of materials;

All images copyright: PLANT Architect Inc. , Shore Tilbe Irwin & Partners, Peter Lindsay Schaudt Landscape Architecture Inc

Key Facts

Status Concept Design
Value 0(m€)
Add your name to this project
Editorial

More projects by this architect

Situation Room, Storefront for Art and Architecture

Dr. Verna and Peter Dauterive Hall, USC

Guggenheim Helsinki

University of Pembangunan Jaya

Wunderbugs

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site