WAN Awards

SUNDAY 23 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Soweto Theatre, Johannesburg, South Africa 
Friday 30 Sep 2011
 
Lights! Colour! Action! 
 
Chibwe Afritects SA (Pty) Ltd 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

An iconic performing arts theatre in Soweto, South Africa 

The client brief is to provide equitable access to arts and culture facilities for the residents of Soweto, the largest satellite district of the city of Johannesburg. The aspirational characteristic of the first public building in Soweto was highlighted as necessitating a unique response calling for a building that the community would take ownership of and feel invited to use and enjoy.

This was answered through an assembly of forms that directly responded to their function whilst exposing their interior connective tissue of ambulatory lobbies to the curious eyes of a passerby. This legibility is contradictory to the standard theatre prototype. The architectural concept arises from solidifying the existing pathways of people through the site when travelling between home and work.

The form has two fortress walls that contain ancillary spaces and hold the three different core theatre venues: a 90-seater, a 180-seater and an auditorium of 430 seats. Unlike others of its type, this is not a solid secret box but exposes all its contents: from everywhere you can identify each of the theatre boxes and also relate to the exterior through the light fissures between the forms.

Each theatre box is clearly identifiable through its primary colours of yellow, blue and red, rendered through ceramic tiles. The quasi-moiré pattern effect is achieved through using two different tones in both matte and gloss; the resulting basket weave pattern glistens with the sun's rays and glimmers at night as car lights reflect off it. This beguiling effect is intended to parallel an African dancer with its glimmering torso and flashes of body adornments.

Sustainability is addressed through the determined use of local labour; the patterned application of the tiles both stretches and develops local skills. Finally, the ceramic tiles through their colour fastness will withstand the African sun for 100 years. The main foyer is an outside tent-covered area signifying events, and where 'teaser' performances can happen to entice people. Completion is due at the end of December 2011.


Principal of firm: Laurence Chibwe
Project Architect: Clara Cruz Almeida
Design Team: Clara Cruz Almeida, Tatenda Mavunga, Sergio Duarte


Key Facts

Status onsite
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
afritects
www.afritects.com

More projects by this architect

Soweto Theatre

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site