THONET

MONDAY 20 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Randall's Island Park Comfort Stations, New York, United States 
Friday 30 Sep 2011
 
Outside the comfort zone 
 
© Zurita Architects 2011. Photography: Norman McGrath 2010 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Brick-red polygonal park buildings reinvigorate building type 

Randall's Island Park, located on a 450-acre island in New York City's East River, comprises disconnected open areas that together form one large public park. The NYC Parks Department sought to provide new comfort station buildings as part of the redevelopment of the island.

The designers recognized that as a collective ensemble these minute buildings could serve a critical design function: points of reference for visitors amidst the enormous bridges traversing the island and the clusters of non-park areas (i.e. waste water treatment plant, psychiatric hospital, firefighters training academy etc.) that threatened to render any small buildings imperceptible.

The project attempted to reinvigorate a building type to reflect our current age using contemporary technologies and construction techniques. A prototype design was developed that could accommodate a variety of different functions. Initially, however, only three buildings of the same design have been built containing toilet facilities, information booth and equipment room. The buildings were designed to be minimal, bold and immediately visually graspable as focal landmarks.

Each is a symmetrical polygon with chamfered edges clad entirely in a uniform, brightly orange-red ribbed metal with channel (structural) glass opening (slits) that allow natural light inside. The colour refers both to the archetypal brick park pavilions found throughout NYC parks and to the bright red-orange of miscellanea found in our outdoor environment - traffic cones, 'police' tape, maintenance and service vehicles, outdoor equipment etc. - those things painted to capture one's attention.

As an unexpected counterpoint to the bold exterior, the interior throughout is a calming grey intended to create a soothing environment.


Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Zurita Architects
www.rzaps.com

More projects by this architect

Sportime/John McEnroe Tennis Academy

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site