World Architecture Day 2014

WEDNESDAY 23 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Joe's Café, Philadelphia, United States 
Thursday 29 Sep 2011
 
Not your average Joe... 
 
images: Jeffrey Totaro 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Voith & Mactavish Architects achieve LEED Gold for Joe's Café 

The first LEED Gold for Commercial Interiors project at The Wharton School, Joe's Café boasts 18-feet-high ceilings, full-height windows and doors that open out onto the newly created outdoor seating areas. A steel trellis with limestone clad columns extends the garden pavilion outside the café and provides shade for the interior space as well as the intimate outdoor rooms for summer dining.

The high-volume interior space receives abundant natural light, provides views, and is furnished with recycled and natural materials. Surrounding gathering spaces provide intimate booth seating, low ceilings, with warmer materials. Although a food service venue was in the location before, the new café reconfigures space and improves opportunities for collegiality while providing a large workable kitchen and adjacent open area for the servery and display. A self-contained seating area is used for meetings, study and social events and can be accessed even when the servery is not in operation.

To keep the expansive space quiet for users, acoustic treatment was heavily considered and accomplished through the use of high NRC rated and recycled content ceiling systems, cotton wall panels wrapped with recycled content wall fabrics and soft seating, upholstered with green-guard-certified, recycled content and locally manufactured fabrics.

The café has achieved a 48% reduction in potable water usage in fixtures and fittings from the LEED-CI baseline by the use of low-flow faucets, a 42% reduction in the overall lighting power usage by the use of daylight sensors and high performance fixtures, and overall reduction in energy use by the installation of high performance Energy Star approved cooking and refrigeration equipment. The kitchen purchases food grown and prepared locally and has a food waste collection program that diverts waste by recycling materials and composting food scraps.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Voith & Mactavish Architects LLP
www.voithandmactavish.com

More projects by this architect

Sipprelle Field House - St. Andrew's School

Math and Science Center

 
ECOWAN