THONET

THURSDAY 30 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Job Center Dervalli√®res, Nantes, France 
Tuesday 20 Sep 2011
 
Opportunities in Nantes 
 
All images courtesy of SERERO architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

serero architects reveals colourful concept design for welcoming Job Center 


This €2.3m Job Center is set widespread with a low building opening on a large reception hall to welcome the visitors. serero architects took advantage of the strange original form of the site to design a unique irregular pentagon shaped structure scooped out in the middle. This 1,510 sq m building will be a key point of all the other public spaces around.

serero decided to offset the different levels of the building to organise it by programmes corresponding to the three units: the Job Centre and family allowances, the Regional Council and the district committee. An original façade has been designed for each programme in order to identify them from outside.

The different programmes of the building are organised around a central space with a garden at the first floor which brings a soothing and quiet atmosphere to the whole place. At the ground floor, an open double height space brings natural light inside the reception hall.

With its huge glass walls, the structure is designed to benefit from the natural energies and reduce the dependence to fossil energies. As natural light plays an important part in the working spaces, the architects placed it at the crossroads of the spaces.

With its double height opening, the atrium plays a key part in the distribution and visibility of the programs inside the building. At the Center, a staircase leads directly the visitors to the services. The atrium offers a nice view on the garden at the first floor, flooding the hall with natural light filtered by the garden trees.

serero architects also included a performance signalling system in the building using a different colour for each level to guide the visitors. The Job Center provides a nice viewpoint to the local residents and contributes to create a lively neighbourhood. With its roof gardens and its atrium garden, the building fits in harmony with its environment creating a new green area in the district.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Add your name to this project
serero architects
www.sereroa.com

More projects by this architect

Bale/Mulhouse Airport Business Centre

Eiffel tower extension

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site