THONET

TUESDAY 30 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Sliced Porosity Block, Chengdu, China 
Tuesday 20 Sep 2011
 
Hole in one for SHA 
 
All images courtesy of Steven Holl Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Steven Holl Architects' Sliced Porosity Block tops out in Chengdu 


The Sliced Porosity Block - the Raffles City development designed by Steven Holl Architects in Chengdu - celebrates its topping out at 123m. Located just south of the intersection of the First Ring Road and Ren Min Nan Road, the 3 million sq ft mixed-use complex consists of five towers with offices, apartments, retail, a hotel, cafes, and restaurants.

The project’s sun sliced geometry results from careful study of daylight exposures to the surrounding urban fabric. Porous and inviting from every side, five vertical entrances cut through a layer of micro-urban shopping before leading to the elevated public 'Three Valley' plaza. A great urban terrace on the scale of Rockefeller Center, this multi-level plaza in the center of the complex is sculpted by stone steps, ramps, trees, and ponds. Here the public space parallax of overlapping geometries is supercharged by color that glows from the shops positioned underneath the plaza.

The three generous ponds on the plaza are inspired by a poem by the Chengdu poet Du Fu (713-770), 'From the northeast storm-tossed to the southwest, time has left stranded in Three Valleys.' These three ponds function as skylights to the six-story shopping precinct below. Residing on voids in the facades are pavilions designed by Steven Holl and Lebbeus Woods.

The Sliced Porosity Block is heated and cooled geo-thermally and the large ponds in the plaza harvest recycled rainwater while the natural grasses and lily pads create a natural cooling effect. High-performance glazing, energy-efficient equipment and the use of regional materials are among the other methods employed to reach the LEED Gold rating. The building is scheduled for completion in late 2012.

Steven Holl states: “With great enthusiasm we celebrate the topping out of our Sliced Porosity Block, which will be a wonderful contribution to the metropolis of Chengdu. The new public space framed by these skyscrapers is environmentally state of the art, with a poetic form shaped by sunlight. The skyline of Chengdu will have a new brilliant presence that marks the offering of a place of gathering and joy. With deepest thanks we also celebrate all those whose work on this project brings it into reality.”

Key Facts

Status Under construction
Value 0(m€)
Steven Holl Architects
www.stevenholl.com

More projects by this architect

Praemium Imperiale: Steven Holl

The Reid Building, Glasgow School of Art

Kennedy Center

Culture and Art Center of Qingdao City

John F. Kennedy Center for the Performing Arts

Sliced Porosity Block

Interview: Steven Holl

Daeyang House Films

Maggie's Centre at St Bartholomew's Hospital

Daeyang Gallery and House

Virginia Commonwealth University

Campbell Sports Center, Columbia University

Cite de l’Ocean et du Surf

National University of Colombia

Nanjing Sifang Art Museum

Horizontal Skyscraper (Vanke Center)

Glasgow School of Art

Hangzhou masterplan

University of Iowa Art Studio

LM Harbour Gateway

Linked Hybrid

Knut Hamsun Museum

Nelson Atkins Museum of Art

Shenzhen "4 Tower in 1 "Masterplan

School of Art and Art History, University of Iowa

Loisium Hotel

Copenhagen Gateway

Princeton University Arts and Transit neighbourhood

The Nelson-Atkins Museum Of Art

Sliced Porosity Block

Interiors New York University, Department of Philosophy

Whitney Water Purification Facility and Park

The Nelson Atkins Museum of Art

T-Husene

University of Iowa School of Art

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site