WAD 2014

WEDNESDAY 30 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Urban Park Railway Cover Theresienhöhe, Munich, Germany 
Wednesday 07 Sep 2011
 
Artificial selection 
 
images © Studio Hanns Joosten 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

New park in Munich makes innovative use of an unusual site atop a railway bridge 

An unusual open space project was opened in the Munich city quarter of Theresienhoehe in June 2010. Built on the thin engineered membrane of a railway bridge construction on the former site of the Munich fair, the project represents an artificial and artistic landscape that is in many respects multilayered and hybrid. Covering a length of 300m and spanning 50m in width, a concrete cover over subterranean train tracks provides a connection between the newly constructed housing complexes.

Due to its construction, the load-bearing capacity of the railway cover is very limited. Therefore, with the exception of the orange concrete walls, all constructions on the railway cover were built using lightweight materials: lightweight geofoam blocks covered with Astroturf or tartan-covered rubber.

This newly developed site incorporates three materials that can also be identified as elements of landscape: a sports and playing area made of rubberised tartan, a moraine formed by lawn and, between them, a large expanse of sand and gravel. Along both sides of the open space green while front-gardens connect the project with the adjacent housing.

The landscape cover is a generous open area accessible from all sides, which not only links the residential areas on both sides by means of imagined movement but also provides a soothing contrast to the density of the adjoining housing developments. It caters towards the sense of being far away within an absurd locality.

The railway cover is a bridge that was never built to have a park put on it. The architects had to deal with the artificiality of the given situation. The site is not connected to the ground beneath it. As a consequence, the design follows a strategy of artificiality. Making the context visible and exploring the possibilities of the artificial are strategies that the place benefit from.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Topotek 1
www.topotek1.de

More projects by this architect

The Heerenschürli sports facilities

Kaufhaus Canal Hamburg

Imperial War Museum North

 
Vola
ECOWAN