WAN Awards

SUNDAY 23 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Trainshed Way, Geelong Train Station, Geelong, Victoria, Australia 
Tuesday 06 Sep 2011
 
A naked street... 
 
Andrew Lloyd 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Australian architects rejuvenate the Geelong Railway Station precinct 

Trainshed Way is an urban renewal project that has reinvigorated the Geelong Railway Station precinct by introducing a new street which reorients the station precinct towards the heritage building facade, framing it as the central focal point. This forms a strategic visual and physical connection between the station and the Geelong foreshore.

The design incorporates a ‘naked street' concept, replacing the need for traditional vehicle carriageway cues, such as kerbs and line marking, with more intuitive, pedestrian focused interventions including street furniture, bollards and street trees. The permeability of the station is now open and flexible encouraging commuters to move safely through the precinct, eliminating potential conflicts between pedestrians, cyclists, cars, buses and taxis. A striking and evocative fence defines the southern boundary providing a secure frontage to the police station and compound.

Water sensitive urban design initiatives in the car park medians treat stormwater runoff, while providing an opportunity for tree planting to offer shade and operate as a scaling device in the landscape.

The street exhibits a dramatic stone patterning throughout its length, using the pattern as a tool to subtly articulate the shared zones of the streetscape. The pattern is created by off-setting stone slabs to create a repeating interplay between three types, colours and sizes of stone to blur the traditional delineation between pedestrian, parking and thoroughfare zones. The use of this tessellated aesthetic also makes reference to the polychromatic Victorian brickwork of the station building.

The regeneration of this former car park has created a lively urban environment, creating public spaces for mingling and meeting and improved amenity for all commuters. This is the first project to be completed within the wider precinct and consequently sets a high precedent for the future projects to come.


Key Facts

Status Completed
Value A$5m(m€)
Were you involved in this scheme?
HASSELL
www.hassell.com.au

More projects by this architect

University of Brighton Masterplan

The Immersery

The Immersery

Nanjing Fangshan Geopark

Burnley Living Roofs

More Projects


Jobs available with HASSELL

Rail Architects

Rail Architects

Rail Architects

Rail Architects

Rail Architects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site