World Architecture Day 2014

WEDNESDAY 23 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Villas Beli Kriz, Portoroz, Slovenia 
Wednesday 31 Aug 2011
 
Mediterranean spirit 
 
Image Credits: Miroslava Andric 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

15/09/11 daniel sithole, bulawayo
can you please help get training course for drawing software such as archicad,autocad & other softwares
 

Groleger Arhitekti completes remarkable new residential addition to Slovenia's coastline 


Portoroz is the leading sea-side tourist centre in Slovenia, with many hotels, villas and residential areas. The whole territory is a gently rising hillside facing the south and the sea. Until WWII the area was known as a health resort characterised by Mediterranean vegetation and a few hotels but post-war a general urbanisation was undertaken, predominantly with individual housing. Unfortunately, no urban strategy was available at the time and the characteristic local typology was seldom respected. For the last 10 years the density of the whole area has been radically increasing.

Located at the top of the hill ‘Beli Kriz’, the site is surrounded by private residences characterised by a diversity of architectural styles and colours. In contrast, this specific housing complex designed by Groleger Arhitekti consists of individual terrain hugging living units. The site naturally falls steeply away from the street towards the sea; responding to the natural fall of the property, the main entrance is from street level and leads into an open plan kitchen, dining and living space while stairs lead down to the more private sleeping area which opens onto a grassy courtyard with olive trees planted native to the Mediterranean coastal region. Large sliding windows offer panoramic views over the Piran Bay.

The appearance of the street façade is bastion-like, protecting the privacy of the homes behind. The uniform stone cladding helps to unite the separate buildings into a recognisable whole, interrupted only by openings allowing glimpses into the garden and bay. Repeating the stone cladding on the western side of each unit provides a clear visual division between the single dwellings. By shaping the buildings on the principle ‘less is more’ the architect has achieved a simple modern language that is able to bond and coexist with the natural Mediterranean surrounding.

Key Facts

Status Completed
Value 3(m€)
Groleger arhitekti
www.grolegerarhitekti.si

More projects by this architect

Mikrocop Data Storage Office Building

Slovene Ethnographic Museum

Museum of Contemporary Art Metelkova

Office building, Stegne

Villa Castle

More Projects

 
ECOWAN