World Architecture Day 2014

FRIDAY 18 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Boscombe Beach Huts, Bournemouth, United Kingdom 
Friday 26 Aug 2011
 
New nest egg for British coast 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

Seagull-inspired beach hut series on Bournemouth shore is colourful addition to popular tourist destination 


Brighton-based design studio a:b:i:r architects and designer Peter Lewis have just completed a series of four brightly-coloured beach huts in the Boscombe area of Bournemouth on the South England coastline. Designed specifically for ease of use by people with disabilities, the vibrant seaside huts make a joyful statement on the shoreline.

Inspired by the multi-coloured stripes of a traditional windbreak the huts are encased in bands of vivid colour. Seemingly simple in design up close, from afar the series of four units morphs into the form of a flying seagull, hence the title of the project: The Seagull and the Windbreak. The series is split into four individual volumes composed as two pairs, the walls between which can be retracted for flexibility of use.

Internally the individual units are furnished with high colour contrast surfaces and flooring to assist the visually impaired, with dual height kitchen units and a gas stove. Outside there is a communal area with a fresh water fountain, a charging point for mobility scooters, accessible toilets, parking, and a wooden beach trackway for easy access to the beach.

Local resident Linda Nelson commented: “The new beach huts are brilliant. Having been involved in the development and consultation process it is great to be able to reap the benefits. I had trouble getting in and around the old beach huts and was constantly worried about falling over. These new huts take away all those old problems; they are a tremendous asset for the area and a fantastic facility for disabled people.”

The project was funded by a grant from the Commission for Architecture & the Built Environment (CABE) and designed in a collaboration between a:b:i:r architects and Peter Lewis.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
A : B : I : R : architects
www.abirarchitects.co.uk

More projects by this architect

Residential Development

 
ECOWAN