WAN Awards

MONDAY 24 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
New Taipei City Museum of Art, Taipei, Taiwan 
Thursday 25 Aug 2011
 
When object blends into landscape... 
 
Pikasch Architecture Studio 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

A landform architecture for new Taipei museum by Budapest-based practice 


Inspired by varied and complex geographical environment of Taipei city and in order to fit to playful topography and landscape of the provided site, this entry proposes a land form architecture where the building with its striking form not only blends into the existing landscape and paths, but also works as an attractive centre point and organizes the site with optimal consideration of given parameters. This organic and natural approach manifests a welcoming image and encourages the public to engage and celebrate ‘art as lifestyle’ and ‘lifestyle as art’.

Our lives are affected by the rapid development of our cities and people strive for natural qualities in their everyday life. The key for a strong magnet is to integrate art in a natural urban space where meanwhile people can experience a fusion of art. The landscaped skin permits lots of light to the vegetated museum court yard street, yet at night glows and makes the complex the only lit mountain range in Taipei city landscape.

The program is distributed along spaces between the four ‘pebbles’ that hide under this landscaped skin. The two intermediate ‘pebbles’ contain public services with direct public access on the first three floors and administration and cable car facility on the upper floors. Art museum and children museum are each housed in one of fully glazed side ‘pebbles’ which open up at the centrally positioned museum courtyard square. The museum courtyard street is a covered protected urban corridor with extensive vegetation where even passer-by can hear, see, touch or feel art.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
PIKASCH architecture studio
www.pikasch.hu

More projects by this architect

Centre for Promotion of Science

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site