THONET

THURSDAY 2 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Resort at Lago do Manso, Lago do Manso, Chapada dos Guimaraes, Brazil 
Monday 08 Aug 2011
 
Cup half full in Lago do Manso 
 
ABOUT:BLANK ARCHITECTURE 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 2

Add comments | More comments

31/08/11 Rosangela, Rio de Janeiro
Sorry, this area is not part of the area of environmental protection.
Please excuse my initial indignation, or disregard. Brazil is a continental country and I am in Rio de Janeiro.
I'm sorry.
R. Borges
31/08/11 Rosangela, Rio de Janeiro
This project is not in accordance with the requirements of the Brazilian technical standards.
Harm the environment, and can not be approved by the Brazilian Ministry of Environment.
I am an architect, Brazilian, and I can not admit such absurd space considered
World Heritage Site by UNESCO!
R.Borges-outraged!
Click for more ...
 

Award Entry

Concept for a 200ha luxury resort in the heart of the Pantanal Region presented by ABA 


The design of a resort in Lago do Manso by About Blank Architecture (ABA) arises within the role of private investments for the 2014 World Cup in the region of Mato Grosso. The need of creation of hotels, as well as the potential that the Lago do Manso and the Pantanal region have in terms of tourism, spurred the creation of this venture.

The project area extends over 200ha and hosts a comprehensive program, containing a hotel for 600 beds, conference hall, spa, water park, golf course 18 holes, marina, private airport with a 1km paved runway, hangar, heliport, horse riding school and a residential condominium. The intervention strategy begins with the creation of primary and secondary road structures and implementation of new landmarks like the big scale central square. Thus, the project focuses on the landscape and takes advantage of the terrain morphology, structured to develop on the several levels.

On the first level is located the hotel, marina, and part of the condominium, in close proximity to the lake. Along the intervention are created observation platforms and external lounge areas, with a clear relationship with the landscape, in order to increase the site experience. At higher levels, the remaining program is developed, and the residential condominium extends through the site parallel to the golf course, increasing the quality in areas where the landscape has a lower value. Also important in this proposal are the different strategies of sustainability.

They give a key contribution to reduce the environmental impact of new development. All buildings have green-roofs -sometimes used as leisure areas. This is a vast and complex intervention, which tries to conceal the large masses of intervention using clear technical options, avoiding a major impact in its surroundings, but yet representing a new cycle and creating a new landmark in the region.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
ABA- About Blank Architecture
www.aboutblankarchitecture.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site