WAD 2014

SATURDAY 26 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Kaohsiung Port Station Urban Design Competition, Kaohsiung, Taiwan 
Tuesday 02 Aug 2011
 
Recognition for competition entry 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

AGER's Kaohsiung Port Station Railscape Park Urban Design proposal wins award 


AGER Group’s Boston Studio won an Excellence Award its concept for the Kaohsiung Port Station Urban Design competition initiated by the Urban Development Bureau of the Kaohsiung City Government in Taiwan. The 15.42 hectare site is located between the Hamasen and Yenchen historic commercial centres of the 1920’s and 40’s, and at the intersection of three of Kaohsiung’s thriving neighbourhoods home of the recent Maritime Music Center and Port Terminal competitions.

The competition’s dual goals of cultural preservation and urban development are achieved in AGER’s proposal through a three phased development. AGER studied the economic trends of domestic consumer market growth, office and retail demand, housing demand, and the expected growth of Taiwan’s tourism industry to propose a financially feasible design. Integrated in the study, was consideration of the brownfield soil conditions, building re-use, and disaster resilience to help form a sustainable strategy for the project over time.

Instead of developing a master plan with a predetermined end result for the project, AGER’s phased strategy for the re-use of the existing rail infrastructure used a variety of components (rail, walk, wall, ramp, plaza, building, program platform/ stage, landform, planting) to direct and capture the diverse forces and flows within the site to create flexible conditions for future events and program.

The seamless relationship between landscape, architecture, and infrastructure allows for an increased level of habitation, protected circulation, and incremental response to a variety of weather conditions. In particular the park corridor, the central network for movement in the project, is designed to encourage communication, exchange, and thus be adaptable over time based on behaviour and performance. From the point of view of the visitor this is a constantly shifting layered experience coordinated with their own movement.

Key Facts

Status Competition entry
Value 0(m€)
AGER
www.agergroup.com
 
ECOWAN