THONET

SATURDAY 25 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Expansion and Reform of the Nautical Sport Services Building, Portonovo, Spain 
Tuesday 05 Jul 2011
 
Nautical but nice... 
 
images © Mark Ritchie 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Diaz y Diaz Arquitectos completes new sports services facility in Portonovo 

The site for the Nautical Sports Services Building of Portonovo is located at the end of the marina breakwater in Sanxenxo, Pontevedra. The project builds on an existing building, with the need to extend the useful space and improve access from the promenade and the platform that surrounds it. Another premise of this project is to design a building that will become a landmark of the promenade of Portonovo, creating a singular and unique reference. The need for expanding and improving facilities of the Nautical Sports Services of the port will require the demolition of part of the existing building and relocation of the different uses inside, creating an extension of the building.

The principal idea consists in wrapping the original building with a new facade of black-coloured phenolic panels, giving a modern view of the Club and guaranteeing waterproofing and insulation in this exposed area. Part of the northern facade of phenolic panel is drilled to hide windows and doors, maintaining ventilation and lighting, and giving the building a unique look.

An additional building is attached along its southern front with an independent structure, offering new spaces for the users. The height above grade will be matched to the height of the current roof to create a unique volume. The resulting volumes are developed in the east-west longitudinal axis allowing two large facades that open onto the beach Portonovo (north) and to the port (south).

The rhythm marked on the new volume reflects the idea of the cargo containers. The ground floor contains the crew and captain services, clothing, nautical equipment store, reception and café with the possibility of independent access. The first floor contains a restaurant, kitchen, storeroom, toilet and a private lounge with a reading room that can be used us a meeting room. There is also an open terrace to the south, covered with a wooden structure that allows the opening of the facade facing to the port. The access to the building from the promenade is redone with different formats of new granite pieces and large wooden IP decks.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Diaz y Diaz Arquitectos

More projects by this architect

Diaz y Diaz Arquitectos work

Two family houses in Redes

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site