WAN Awards

THURSDAY 27 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Prince Henry Community Centre, Sydney, Australia 
Tuesday 05 Jul 2011
 
Community Spirit 
 
© Brett Boardman 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Australian architects lead the way in designing a community centre at Little Bay, Sydney 

In 2008 lahznimmo architects, along with Grindley Constructions, won a shortlisted design and construct tender, held by Landcom, for a new Community Centre at the Prince Henry development at Little Bay, Sydney. The project value was $5.2 million.

The coastal site for the community centre lies amongst the manicured landscape of the Coast Golf Club and overlooks Little Bay Beach where Christo and Jeanne-Claude famously wrapped the coast in 1969.  Immediately to the north of the site is a small chapel, the only built element to puncture the eastern horizon.

The initial site response was to respect and enhance the landscape setting by allowing the continued dominance of the landscape. In a location such as this the landscape is the greatest asset available to the local community so the provisions of community facilities were articulated with this in mind. Implicit in this rationale was the awareness that the community centre occupies a rather central part of the visual foreground for much of the Prince Henry residential community. The building therefore represents a response to the need for a recognizable identity and gathering place for the community, while also receding into the landscape where possible. 

The building form is expressed as an assemblage of three primary parts, the first of which is a low slung landscaped roof encompassing the public circulation and common spaces. The green roof replicates the windswept coastal native grasses that flourished here long before European settlement as though it were a remnant preserved. Set 2.5m below existing ground level this element provides a field in which to locate the larger multipurpose space and auditorium. The change of level from footpath to entry provides the opportunity for an informal amphitheatre and north-facing forecourt adjacent the center cafe.

The building employs a number of sustainable initiatives that reduce energy, water use and improve indoor air quality. The public spaces have all been designed to be naturally ventilated. The green roof insulates the building from summer heat gains and all the landscaped areas are planted with species that survive on rainwater alone.  

Key Facts

Status Completed
Value $5.2 million(m€)
Were you involved in this scheme?
lahznimmo

Latest Jobs in Sydney

Rail Architects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site