WAN Awards

FRIDAY 19 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Bayside Police Station, Sandringham, Australia

Monday 04 Jul 2011
 

At the heart of the community

 
all images © John Gollings 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

FJMT's new police station encourages maximum interaction with the public 

The brief required the design of a 24 hour Police Station, consolidating three existing stations, to more effectively serve the public, whilst providing state of the art facilities for police. The Police Station was to also encourage maximum interaction with the community to which they serve.

We have sought to escape the existing architectural paradigms of the contemporary police station, characterised as they are by opacity, security and fenced compounds. Instead, an emphasis is placed upon the police station as a truly public community building: inviting, accessible and part of the civic fabric of the neighbourhood.

The more public elements of the station are composed within an overarching formal frame, addressing the primary street and lifting the scale of the building to the adjacent Masonic Hall.

The building has been designed to create an inviting civic building that clearly articulates a police presence as a natural part of the local community it serves. Great care has been taken to ensure the mass and articulation of the building respects and sits comfortably within its suburban context.

The splayed form of the south facade has been carefully designed to offer a welcoming expansive gesture to the community while articulating the materiality of the street; terra-cotta, timber and glass. The dramatic form offers a clarity of entry and offers glimpses of the police at work.

There is clear circulation throughout the station via a dramatic, naturally-lit internal atrium featuring local Victorian timber-veneers and a photographic artwork representing the history of policing in the Bayside area. The space creates a transition zone allowing for maximum interaction between staff and general public.

External glazing to the east, west and north facades have been cleverly shaded by a delicate louvered veil encapsulating a lush garden, creating a green interface between the station and surrounding residential context.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Francis Jones Morehen-Thorp (fjmt)
www.fjmt.com.au

More projects by this architect

Craigieburn Library

Tasmanian Museum and Art Gallery

Surry Hills Library & Community Centre

Darling Quarter

Darling Quarter

Darling Harbour

Darling Quarter

MacQuarie University Library

University of Oxford, Chemistry Laboratory

Sugar Docks

Bayside Police Station

francis-jones morehen thorp

Faculty of Law, University of Sydney

Faculty of Law, University of Sydney

University of Sydney - Faculty of Law Library

Surry Hills Library and Community Centre

School of Information Technology, University of Sydney

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site