WAN Awards

SUNDAY 21 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Al-Irsyad Mosque, Kota Baru Parahyangan, Padalarang, Jawa Barat, Indonesia

Monday 04 Jul 2011
 

Seeing the light

 
Emilio Photoimagination 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

A contemporary mosque has been built in Indonesia using a striking design 

A mosque is a place of worship for Muslims-a place to kneel, stoop one's head and pray solemnly. Oftentimes, it is also used to carry out various other religious activities.

The first thing that might catch one's attention about this mosque in Kota Baru Parahyangan (KBP) is the absence of a dome, which is almost always a quintessential characteristic of mosques. However, the dome is not a cultural/religious identity, hence not a necessity when it comes to designing an Islamic place of worship

The architecture of the KBP mosque is unique in that it uses stacked stones as the main façade to create tectonic effect, while embedding Islamic text/calligraphy on the façade as a graphic element and a reminder prayer.

The primary shape of the mosque takes the form of a square, which seems the most efficient use of space since Muslims pray in straight rows facing a specific direction or the Qiblah.The structural columns are arranged in such way that the façade seems like it is not supported by any frame. This shape also alludes to Ka'bah, the most important structure in the Islamic world, to which all Muslims' prayers are directed.

The tall pole-like structure next to the square building form is called the minaret, an important element for mosque. It was used in the past for someone to call out to all Muslims to prayer on top of the minaret whenever prayer time has come. Today, the minaret still serves the same function, except loudspeakers are used instead. In a way, the minaret has become an icon of mosques; anyone searching for a mosque can one from afar.

With a capacity to accommodate approximately 1,000 people, the mosque is also designed to 'blend in' with nature. The stacked stones allow for natural ventilation without the need for air-conditioning. Surrounded by water, the ambient temperature around the mosque will be lower during the hot season. Once inside, the people are able to look out and appreciate the external scenery.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Urbane Indonesia
www.urbane.co.id

More projects by this architect

Tsunami Museum

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site