WAN Awards

WEDNESDAY 26 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Saint Nicholas Antiochian Orthodox Christian Church, Springdale, United States 
Monday 04 Jul 2011
 
A sanctuary worth praising 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Marlon Blackwell Architect transform old shop into contemporary church in Springdale 

Saint Nicholas Orthodox Church results from the transformation of an existing metal shop building into a sanctuary and fellowship hall. Repurposed in anticipation of a larger adjacent sanctuary, the simple original structure is extended by 10 feet along its west elevation to include a narthex and a tower. The building is then enveloped by a new skin of box-ribbed metal panels and coloured glass openings: the original gabled form is obscured and refined. Although a small structure, its bold form, surface and symbols make it recognizable both day and night from the nearby interstate.

The interior vertical surfaces of the church are bathed in light and colour accents with limited articulation. The horizontal surfaces are expressive, revealing priorities and hierarchies. In the fellowship hall, the original concrete slab and the roof structure of the metal shop building are exposed, revealing the origins of the building. As one passes through the candle-lit narthex, the ceiling gradually descends above a floor of oak, compressing the visitor before passing under the sky-lit tower that marks the entry into the sanctuary oriented to the east.

The oak floor continues into the worship space while a dome hovers above the parishioners. Large swinging doors allow the 100 seat sanctuary to expand into the fellowship hall in times of overflow, which accommodates additional visitors for holiday services.  At the east end, the ceiling is carved away to allow for a 30 foot wide transom of translucent glass that bathes the sanctuary in soft light for morning services. The iconostasis, the screen wall between the sanctuary and the altar area, is the one vertical surface that is articulated in great detail. It features hand-painted and gilded icons representative of the separation of heaven and earth.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Marlon Blackwell Architect
www.marlonblackwell.com

More projects by this architect

Ruth Lilly Visitors Pavilion

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site