World Architecture Day 2014

SATURDAY 19 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Sûreté du Québec Mlll District Regional Headquarters, Mascouche, Canada 
Tuesday 28 Jun 2011
 
Silver service 
 
PHOTOS COPYRIGHT STÉPHANE BRUGGER 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

LEED silver targeted for new police HQ in Quebec 

Valued at $16.5M, the project consisted in constructing a 6,500 sq m building. Though the functional and technical program called for a single-storey building, the architects demonstrated that it would be more efficient in many regards (functional organisation, security requirements, etc.) if the space needs were spread over three storeys. This design allowed them to horizontally distinguish the main functions, group together several sectors and offer greater flexibility in response to technical requirements.

The distribution in a cross shape, slightly off-centred, allowed the public entrance to be moved away from the secured entrances. The architects  proposed a compact volumetry, reducing the building’s footprint and envelope, maximising interior / exterior relationships (views, ventilation and natural lighting) and making the building less expensive to build and operate. This conceptual choice also reinforces its presence in the landscape.

The following sustainable development elements were integrated into the project (which is targeting LEED silver certification): the control of solar gains using sun baffles on the south side and a white membrane (TPO) on the roof, increased thermal resistance of the exterior envelope, parking spaces reserved for hybrid vehicles, the use of regional and sustainable torrefied wood for the siding and the installation of a radiant heating system using geothermy.

Although the material aspect corresponds with the formal aspects, the design team integrated a conceptual approach by playing with perceptions. Just like the police corps seams unified because of the uniform but really is composed of a multitude of individuals, the dark wood siding of the headquarters is perceived in a unified fashion from afar, but as we get closer, we progressively discover the refinement of the modulation as well as the richness, the lustre and the textures of the materials.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Services intégrés Lemay et associés inc.
www.lemay.qc.ca

More projects by this architect

Stinson Transport Centre

Stinson Transport Centre

Mumbai International Creativity Center

Montreal Entertainment District (Quartier des Spectacles)

Chaudière-Appalaches Physical Rehabilitation Centre

More Projects

 
ECOWAN