THONET

TUESDAY 21 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Cite de l’Ocean et du Surf, Biarritz, France 
Friday 24 Jun 2011
 
Life's a beach 
 
© Iwan Baan 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

28/06/11 Piers Gough, London on sea
Margate - Eat your heart out
 

Editorial

Steven Holl Architects' latest cultural offering prepares to open this weekend in Biarritz 


Due to open to the public on Sunday 26th June, the Cité de l’Océan et du Surf is a considered exploration of the surf and the sea by civic experts Steven Holl Architects. Rising up in a graceful concave exterior wall, the Museum’s textured concrete face looks to mirror the nearby swells of the Biarritz coastline on the Bay of Biscay. Inside, this curving form becomes an inverse convex arc which blends seamlessly into the ceiling of the main exhibition space. The intention is to project film exhibitions onto this bowed surface, animating the space onto a plane which ‘evokes the sense of being ‘under the sea’’.

Adjoining this curved surface are two ‘glass rocks’ which contain the restaurant and surfers’ kiosk, linking the interior facilities to an active outside plaza which has been paved with a progressive variation of Portuguese cobblestone paving, through which grasses and natural vegetation are able to protrude. An additional exterior space is afforded through an elevated outdoor terrace at the summit of the building, from which visitors can survey picturesque open views of the nearby waters.

The cupped edges of this public plaza present a perfect opportunity for skaters both professional and amateur to test their skills in a cultural and scenic setting, whilst the faultless integration of the Museum complex into the surrounding environment makes it a classic setting for festivals and social events. Steven Holl Architects furthers: “The gardens of the Cité de l’Océan et du Surf aim at a fusion of landscape and architecture, and connect the Museum to the ocean horizon. The precise integration of concept and topography gives the building its unique profile.”

In aiming to capture the essence of the spatial concept ‘under the sky / under the sea’, Steven Holl Architects have integrated aggregates from the South of France to produce the white textured concrete that forms the exterior walling and insulated glass units with clear and acid-etched layers to create a sense of transparency. The firm’s completed project is an abstract experiment in marine imagery, and offers a contemporary twist on the classic museum concept.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Steven Holl Architects
www.stevenholl.com

More projects by this architect

Praemium Imperiale: Steven Holl

The Reid Building, Glasgow School of Art

Kennedy Center

Culture and Art Center of Qingdao City

John F. Kennedy Center for the Performing Arts

Sliced Porosity Block

Interview: Steven Holl

Daeyang House Films

Maggie's Centre at St Bartholomew's Hospital

Daeyang Gallery and House

Virginia Commonwealth University

Campbell Sports Center, Columbia University

Sliced Porosity Block

National University of Colombia

Nanjing Sifang Art Museum

Horizontal Skyscraper (Vanke Center)

Glasgow School of Art

Hangzhou masterplan

University of Iowa Art Studio

LM Harbour Gateway

Linked Hybrid

Knut Hamsun Museum

Nelson Atkins Museum of Art

Shenzhen "4 Tower in 1 "Masterplan

School of Art and Art History, University of Iowa

Loisium Hotel

Copenhagen Gateway

Princeton University Arts and Transit neighbourhood

The Nelson-Atkins Museum Of Art

Sliced Porosity Block

Interiors New York University, Department of Philosophy

Whitney Water Purification Facility and Park

The Nelson Atkins Museum of Art

T-Husene

University of Iowa School of Art

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site