WAN Awards

WEDNESDAY 26 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
ATO Headquarters, Canberra, ACT, Australia 
Tuesday 04 Dec 2007
 
A civic character sensitive to the environment 
 
Photography: Ben Wrigley 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

COX Architects complete the ATO Headquarters in Canberra, Australia 

The design of the Australian Tax Office Headquarters combines the civic character befitting a major government entity with a sensitive response to environmental and human concerns. This social agenda is addressed through visible environmental systems and the lightweight expression of the building skin, the warmth and tactility of materials, and the creation of an interactive workplace.
The nine levels of office space are located above a separate multi-storey retail centre also designed by COX. Rather than interfering with retail flexibility, the office lift core starts above these retail levels. Entry to the building is therefore a journey by escalator through a dramatic sequence of atrium spaces, including at the four storey Galleria space on the first office level. The Galleria is the heart of the building and a focal point of interaction between ATO staff and the public, with projecting and freestanding meeting pods, staff facilities and informal lounges. Generous office floorplates of approximately 2,900m2 permit high levels of efficiency and fitout flexibility.
Canberra’s weather fluctuates between very hot in summer and very cold in winter. The expressed façade systems have been tailored to block summer heat but allow access to warming sun in winter by incorporating fixed external sunshade louvres that vary in density and type in response to orientation. In addition to maximising energy efficiency to achieve a 4.5 star Australian Building Greenhouse Rating level this approach maximises tenant comfort on the perimeter and allows for more transparent glazing.

Key Facts

Status Completed
Value 44(m€)
Were you involved in this scheme?
COX RICHARDSON
www.cox.com.au

More projects by this architect

Longitude 131°

Li Ning Corporate HQ

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site