THONET

SATURDAY 1 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Protected House, Zoetermeer, Netherlands 
Wednesday 15 Jun 2011
 
Love thy neighbour 
 
Sarah Blee 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Möhn + Bouman presents monochromatic communal residence for mentally disabled residents in Zoetermeer, Netherlands 


This two-storey housing block for 24 mentally disabled residents is built within an existing neighbourhood. Here, 12 people live in 2 groups, and 12 people in an autonomous unit, all supported by medical facilities and a small team of caregivers.

It is the client’s strong intention to integrate diabled people as much as possible within society. Much effort has been put into creating social acceptance of this group within their new neighbourhood, which succeeded thanks to close involvement of client, neighbours and a sensible building contractor. To keep and further enhance acceptance, interaction of the residents towards the neighbourhood have to be controlled; on the other hand the vulnerable inhabitants need a level of privacy.

As a key issue of the design by architects Möhn + Bouman, the interaction of the building and its inhabitants with the environment is regulated by a white concrete platform, densely planted with a screen of birch trees.It is surrounding the building and its backgarden. In summer the trees provide shade, in winter they lose their leaves, allowing more light to penetrate the building. The building itself is clad with black concrete elements. With its vertical structure and integrated raw white stone blocks, this facade acts as a diapositive background for the screen of trees, loosely inspired on Ansel Adams’ Aspen photographs.

At the corner of the building the white platform is lifted to introduce a large, completely open corner, interacting with the surrounding public space. Here a large social meeting- and dining room is dominant along with supporting facilities. The main entrance is positioned here, right at the fold of the concrete platform. To guide people inward, the fold is extented as a twisting wall, leading towards an organically shaped connection to an atrium on the first floor, which gives access to the autonomous dwellings and a roof terrace above the entrance.

Key Facts

Status Completed
Value 2.55(m€)
Add your name to this project
Möhn + Bouman
www.mbarch.nl

More projects by this architect

Care Campus #1

Corten Steel Screen

The Nest

Safe Heaven

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site