THONET

TUESDAY 21 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
BORÅBorås park pavilions and skating rink, Borås, Sweden 
Tuesday 31 May 2011
 
Artforms in nature 
 
All images Carl Fredrik Svenstedt Architect 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Carl Fredrik Svenstedt Architect's design a place for summer play and winter games 

A glazed winter garden and a bandstand are sited in the park as rounded forms, thin perforated shells clearly visible from the city centre. The shells form a meeting point where several paths intersect, thereby framing an open glade towards the south, towards a skating rink, a children's playground in the sunshine. A third shell, the closed sphere of a machine shed reinforces this orientation of the park.

In summertime the open glade will have outdoor seating from the winter garden café, bandstand concerts will fill the green-space of the skating rink, and children can climb on playground structures resembling the pavilions. In the winter, concerts will be held inside the pavilion, while skaters skate around the islands on the ice rink. The area around the pavilions will be paved with stone tiles with large perforations so that grass and trees can grow and the glade remains green. Variations in the density of the perforations define the circulation and different program areas around the glade.

The "glass house" is in fact built of wood. It is composed of relatively simple prefabricated modular elements in glue-laminated solid wood. The construction principle is based on repetitive triangular elements, which when combined form an oval dome. The circular openings between the elements are filled with identical glass "lenses". The bandstand is also built using these same elements, as a vertical oval dome. The pavilion and ice-rink are heated and cooled by using the river as a relatively constant heat sink.

The perforated shells create a shadow play inside the pavilions, generating a pattern of light tracing the sun's progression through the day. The shadows also evoke a natural phenomenon: the shadows of leaves always form projections of the sun's circular form.

Key Facts

Status Design
Value 0(m€)
Add your name to this project
Carl Fredrik Svenstedt Architect
www.carlfredriksvenstedt.com

More projects by this architect

Carl Fredrik Svenstedt Architect

Stone House

Carl Fredrik Svenstedt Architect

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site