WAN Awards

WEDNESDAY 26 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Eureka Pavilion at Chelsea Flower Show, London, United Kingdom 
Tuesday 24 May 2011
 
Made in Chelsea... 
 
All images courtesy of Marcus Barnett Design + NEX 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

Eureka Pavilion brings leaves to life 


RHS Gold Medal winning landscape architect Marcus Barnett was commissioned by new monthly magazine ‘Eureka’ from UK paper The Times, to compose a stunning garden at the Chelsea Flower Show demonstrating ‘a commitment to science’. Marcus Barnett Landscape Architects enlisted the help of London architects NEX Architecture and structural engineering giants Buro Happold to envision a complimentary pavilion to sit within his garden, which will be relocated to the Royal Botanical Gardens at Kew following its temporary display at Chelsea Flower Show (24th-28th May).

Embedded in a splendid garden bursting with beneficial flora – be it for medicinal, commercial or industrial usage – is a sculptural shelter based on the biomimicry of leaf capillaries. Alan Dempsey, Founder of NEX explains: “We extended the design concepts of the garden by looking closely at the cellular structure of plants and their processes of growth to inform the design’s development. The final structure was designed using computer algorithms that mimic natural growth and is intended to allow visitors to experience the patterns of biological structure at an unfamiliar scale. The primary structure is timber sourced from sustainable spruce forests with a glass panelled roof.”

The completed pavilion is composed of a number of thick tubular fronds which form the basic supporting structure, inset with secondary timber cassettes that hold the cladding. All four walls and the roof are clad with plastic ‘cells’, enabling rainwater to run through the capillary tubes into the ground. When the structure is relocated, no building materials will remain in the ground, as at present the pavilion is simply seated on a timber raft constructed from 400m deep spruce beams, the spaces between which are filled with sand ballast to weight the structure to the floor.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
NEX
www.nex-architecture.com

More projects by this architect

NEX

Latest Jobs in London

Director of The Architecture Foundation

Project Architect

Qualified Architects.

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site