WAD 2014

TUESDAY 29 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Vivanta Hotel, Bangalore, India 
Thursday 12 May 2011
 
Watch out, birds 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Landmark hotel in new IT park caters for 'design-savvy' generation and blends into the natural scenery 

Located at the entrance of the new Bangalore International Tech Park, Vivanta Hotel was designed to be a landmark for the local populace and visitors, and to act as an interface between the new IT park and the fast-developing city around it, providing one of the first models of a work/play environment in India.

The building was commissioned by the Taj Group of Hotels, under a new label that would cater to the current trends and changing tastes of a younger and more design-savvy generation of hotel users and business travellers. Taj's ambition gave WOW much aesthetic and theoretical free reign, to which they responded with a development strategy which has resulted in a unique combination of contemporary space building and high-end technology, set within landscaped grounds.

Because of the low mass dictated by the urban design guidelines, and because of the mild climate of Bangalore, a strong landscape strategy was chosen as the concept driver. Then, in order to tap into the mindset and profile of the expected client base, the hotel was to be deliberately zestful in spirit and dynamic in design.

Hence, the building is formed by a simple, conceptual ‘twist and fold' of the ground plane to create an endless ‘promenade' of spatial experience, with green flowing up to the roof of the building and blurring the distinction between where the ground ends and the building begins.

The hotel was thus conceived as a ‘land-scraper' that becomes an experientially rich hospitality space where public and private functions flow and connect with each other, and cinematic treatments of the spaces increase guest movement and interaction.

In order to emphatically express the landform design approach, cast-in-situ concrete and glass were selected as the major construction materials. Concrete was left exposed wherever possible, with abstract patterns of natural flows and imperfections accepted as a virtue and positive part of the aesthetic.

Glass was used for the room-side elevation which was conceived from a digital picture of the site, pixelated and recomposed in the façade, so that when seen from the park, the building mass looks like a smooth transition of greens to blues, blending with the trees and sky.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
WOW Architects Pte Ltd
www.wowarchitects.com

More projects by this architect

Vivanta by Taj

Latest Jobs in Bangalore

Senior Conceptual Designer - Bangalore India

 
Vola
ECOWAN