WAD 2014

TUESDAY 29 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
United Kingdom Centre for Medical Research and Innovation, London, United Kingdom 
Thursday 05 May 2011
 
Four elements... 
 
PLP Architecture 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

PLP Architecture with HOK designs new medical research facility for 4 scientific organisations in London 

The United Kingdom Centre for Medical Research and Innovation (UKCMRI) will provide a world-leading biomedical research institute in London. The client is an innovative partnership initiated by four of the world's most influential scientific organisations: Medical Research Council, Cancer Research UK, The Wellcome Trust and UCL (University College London); recently joined by Imperial College and Kings College. The proposed development will perform two distinct but related tasks - it will create a unique platform for medical research; and it will contribute to the regeneration of a long neglected fragment of London's urban fabric.

The building is designed in response both to its civic neighbours to the east and the finer grained residential buildings to the west. The design incorporates an elegant vaulted roof which sweeps across the building in two half shells - the taller one to the south and the lower to the north. The vault is gently curved east to west to reduce the scale of the building at its edges. The northern wing on Brill Place steps down towards the lower scale residential buildings to its north.

A high quality palette of natural materials is employed. The building's base is clad with warm-tone terracotta set below the metal and glass vaulted roof. The elevations relate to the similar palette of the adjacent St. Pancras Station establishing a hierarchy of base, body and roof.

The architecture celebrates the public programme offered by UKCMRI. Public facilities, social spaces, meeting and dining areas are located at ground floor enlivening the street frontages for passers-by. The primary and secondary labs are arranged in four neighbourhoods over four upper floors linked by atria floor plates providing opportunities for casual and formal collaboration between research scientists pursuing diverse science programmes. The design of the primary laboratories is based on a kit of parts approach which provides for future flexibility and adaptability as the science needs evolve and change.

Sustainability principles are embedded in the design and operational concept for UKCMRI. The development will achieve a rating of BREEAM Excellent. UKCMRI is being designed to comply with Building Regulations Part L 2010, which involve an aggregate 25% improvement in CO2 emission over the earlier 2006 Building Regulations. Each façade has been carefully designed to consider the environmental impact of orientation, minimising solar heat gain while maximising daylight availability and permeability. 1,700 sq m of photovoltaics are integrated into the roof enclosure on the southern orientation.

Key Facts

Status Under construction
Value 0(m€)
PLP Architecture
www.plparchitecture.com

More projects by this architect

Suning Plaza

N+ Masterplan

Latest Jobs in London

Senior Interior Designer

Senior Project Architect - Studio Manager

Marketing and Submissions Coordinator

 
ECOWAN