THONET

THURSDAY 2 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
SUBhouses - Stokkøya, Åfjord, Norway 
Tuesday 03 May 2011
 
Sheep soundly 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 3

Add comments | More comments

22/06/11 Bjørnar, Trondheim
More photos at http://pir2.no/prosjekter/stokkoy-sjosenter---sub-hus/
14/06/11 Cristiana Casellato, São Paulo
Very interesting, low profile, sustainable and practical. I really enjoy, but it seems to be used only for summers…It's true?
18/05/11 Charlie, Sleepyhollow
OMG..Thats so for kool kids in their lower teens! What are these octogenarians doing there??
 

Award Entry

Remote sheep farm on Norwegian island subtly transformed into idyllic resort 

The clients, a young couple running a small sheep farm on the island of Stokkøya, wanted to do something more with the place they inherited, and perhaps be able to make a living out of it. They wanted to create a resort with a high architectural quality that was not exclusive, but a place where the uniqueness of the location could be experienced by everyone.

The building is partly buried underground to keep impact upon the landscape to a minimum. The vegetation roof makes it difficult to discover the building when arriving at the place, while the front of the building opens up towards the beach and the sea view.

The 13 rooms are made unique by using different surface materials and furnishings in each. Every room also has a sea view, and is protected by a winter garden.

The formwork-boards for the concrete are reused as exterior façades, while small sky domes let in natural light, creating a special atmosphere and acting as little lanterns at night.

The interiors combine design classics with vintage furniture, artwork and one-off pieces made on site. Every room has its own material pallet and its own identity. Redesign and reuse of materials, contrasts between the materials, artwork and furniture make every room special and different from the next.

All the rooms are wheelchair accessible. The hotel also contains a lobby café, meeting facilities and outdoor barbeque area.

Running along the rear of the building, and completely buried under the sand, is a technical utilities corridor which gives great possibilities when it comes to maintenance and flexibility. The building gets most of its heating energy from an air-to-water heat pump.

Simple architecture, minimal carbon footprint and respect for the landscape were key words for the whole development, which was built on a very limited budget.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
Pir II AS
www.pir2.no

More projects by this architect

ROCKHEIM, Trondheim, Norway

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site