WAN Awards

SATURDAY 29 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Torqued House, Los Altos Hills, United States 
Thursday 29 Nov 2007
 
High tech meets prefab in Silicon Valley 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

A performative torqued copper skin reflects the site’s movement while unifying the modular construction underneath. 

The characteristics feature of the site for this residence is an open meadow which turns quickly into a heavily wooded slope. The desire to live below in the meadow during the day and move up the hill each night gave the building its raison d’etre. The torqued movement comes from a contrapuntal reading of the site juxtaposing inward looking views from the meadow with outward looking views from above. The program is dispersed into a series of pavilions which grow in complexity as they move up hill. The guest house and garage frame the meadow below while the main house located on the slope takes advantage of distant views. Each pavilion starts as a 56’x20’x8’ bar constructed with prefabricated modular parts that are modified depending upon site conditions, use and view. The copper expanded metal mesh skin is created through a custom laser cut pattern. The skin can be understood to be perfomative in that the apertures change to direct views, create privacy screens and allows the skin to act as a sun break.

Key Facts

Status Planning Approval
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Visible Research Office
www.visibleresearch.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site