THONET

THURSDAY 30 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
D'Youville Center for Advanced Therapy, Concord, United States 
Friday 29 Apr 2011
 
D'you feel better? 
 
Levi + Wong Design Associates 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Levi + Wong Design Associates designs new therapy facility in Massachusetts 

Spanning to touch the hillside, the new D’Youville Center for Advanced Therapy’s design by architects Levi + Wong Design Associates is a campus landmark will bridge the existing D’Youville Life and Wellness Community campus to the future and to the hillside development. Also serving as landscape architects, interior designers, and healthcare planners, Levi + Wong Design planned the building’s hillside entrance arrival as a village-style composition with a residential scaled hospice compound, a chapel’s anchoring stonewall, a colonnade entrance façade and a bridge terrace overlook.

The architecture and healthcare planning facilitated D’Youville’s state-of-the-art rehabilitation care services. The architecture’s intention delicately balances residential-styled patient care with New England modern architecture in an open plan. The building’s simple monochrome forms are accented by bay windows, warmed by wood faced resin panels, capped in grey metal and grounded in regional stonework. Significant attention was paid to the Center’s interior design.

For the D’Youville Center for Advanced Therapy, Levi + Wong Design’s healthcare planning and interior design incorporated best practices informed by patient centered care and evidenced based design principles to facilitate patient recovery, caregiver assistance, and family participation. The building’s place on the continuum of healthcare is unique as it houses both the D’Youville Center for Advanced Therapy’s short-term transitional rehabilitation and hospice care services, and the New England Rehabilitation Hospital at Lowell’s acute rehabilitation services.

Circulation to each program, located on separate floors, is centralised in the entrance atrium where a connecting stair is dramatised by a cascading glazed wall backdrop. Programming and planning yielded a functional crucifix floor plan. The interior architecture further developed the plan with a light-filled entrance atrium from which the patient wings rotate. Healthcare programs anchor each wing. The multipurpose rehabilitation gym’s spatial volume is the streetscape landmark, with glazed openings to admit the healing power of sunlight at peak usage times and to become a nighttime beacon for the wellness community’s campus.

Patient rooms, along generous 9’-6” wide corridors overlook gardens, therapy terraces, and courts, are filled with controlled sunlight from high performance perimeter windows that on the exterior façade form patterned ribbons of alternating sapphire glass, wood resin backed shadow box glass units, and spandrel glass. The interior modern New England residential design color palette lend a non-clinical ambience. The Center’s four-room hospice wing anchors the most private portion of the site. Planned to assure situational respectfulness each room provides with views to the natural world from a private outside terrace. Registered with the USGBC, the facility will be LEED 2009 New Construction Silver certifiable when completed in fall 2011.

Key Facts

Status Under construction
Value 0(m€)
Add your name to this project
Levi + Wong Design Associates
www.lwda.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site