THONET

THURSDAY 23 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Kenyan Women and Children's Wellness Centre, Nairobi, Kenya 
Friday 29 Apr 2011
 
Africa calling... 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 9

Add comments | More comments

30/08/11 liliah, Nairobi
Thanks so much for your generosty -Great project! I only wish it was built in the heart of Eastlands where the low income women and children live. Lack of bus fare to get to hospital is one major reason why they are not able to seek care despite availability. Please provide direct subsidized transportation from Eastlands to enable these women/children have access to your great services. Thanks!
Click for more ...
16/07/11 MANU CHANDARIS, NAIROBI
CONGRATULATIONS
BEAUTIFUL DESIGN.
I HAVE SEEN SOME DETAIL DRAWINGS WHICH WAS SEEN AT THE BOARD MEETING OF UNITED STATES INTERNATIONAL UNIVERSITY IN NAIROBI.
MANU CHANDARIA
07/07/11 Tim Fenn, Oxford
What is environmental or sustainable about this building?
01/07/11 Joseph Sithole, Malilangwe Trust
Good architecture but i would have liked to see an array of solar panels on the roof for power to keep power bills low .
Thanks
27/06/11 Joshua Boitt, Aurangabad,India
Thanks for the good work and let other nations that pollute the environment follow suite and emulate the Kenya women and children wellness centre...keep up the spirit..Kenya is coming..
21/06/11 Leslie, Incline Village
Beautiful idea! Sensitive to needs and expectations and, once again, beautiful!
21/06/11 Jaen, Spencer
I've always loved garden/courtyard architecture. I wish we had no public buildings that are concrete chunks, with so many windowless rooms and only a little green ric-rac around.

Parking evidently isn't such a problem in Nairobi; but where it is, garages should be buried, losing the heat sink and hiding away the noise and stink. Why does a car need a room with a view?
Click for more ...
21/06/11 Mike Dohaney, Williamstown MA
This is a fabulous use of technology that blends with the environment that it is built in. Love the courtyards and shading system. Fantastic!
21/06/11 Phil Allsopp, Scottsdale, AZ
Its great to see the firm doing this kind of work; projects that help to make life better especially in poorer countries. P&W has a world-wide alumni network. Makes me proud to count myself among them.

Nicely done!!

Phil Allsopp, RIBA, FRSA
Scottsdale, Arizona, USA
 

Award Entry

Perkins+Will designs 'an environmentally and socially-responsive wellness village' for Nairobi 

Located adjacent to the campus of United States International University in Nairobi Kenya, the Kenya Women and Children’s Wellness Centre will be a state of the art healthcare facility which will help to achieve the foundation’s mission of health, well-being, counseling and education for an underserved community. The key pieces include a 170-bed hospital, outpatient clinics for women and children, an institute of learning, gender counseling centre and a family hostel. These elements were specifically tailored to Kenya with respect to social customs, local construction practices and environmental concerns.

Because patients of the Wellness Centre will be from small villages surrounding Nairobi, the center had to be familiar in scale and non-institutional in character in order to create a less intimidating and familiar environment. This was achieved by burying the larger scale portions of the diagnostic facilities of the hospital below grade and organising the remaining program as a series of village like pavilions and courtyards along a central circulation path. An essential social component of the Centre is the Gender Violence Recovery Centre which was deliberately secluded from the hospital entry for the privacy of those using the facility.

The pavilions employ typical construction methods of Kenya and are adjusted to the local climatic conditions. These east /west orientated bars employ a simple poured in place concrete construction system. This framework is infilled with a lightweight and porous metal screening and operable window system that creates an environmental layer for shading. The stepped massing opens the bars up to prevailing breezes which assist in promoting cross ventilation. A corrugated metal roof provides building enclosure and also extends over the courtyards to create shaded exterior rooms for patients and visiting families.

Key Facts

Status Schematic Design
Value 0(m€)
Add your name to this project
Perkins+Will
www.perkinswill.com

More projects by this architect

Shanghai Eastern Hepatobiliary Hospital

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site