WAD 2014

FRIDAY 25 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Shanghai Eastern Hepatobiliary Hospital, Anting, China 
Thursday 28 Apr 2011
 
An integrated natural healing environment for Shanghai 
 
Perkins+Will 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Perkins+Will designs modern healthcare campus influenced by traditional Chinese design principles 

The Shanghai Eastern Hepatobiliary Hospital is a 200,000 sq m healthcare and research campus in the historic district of Anting. The Gupu River runs through the heart of the site challenging the design to link operations and provide integrated patient services. In response to this, the masterplan divides the site into two campuses: the west for administration, research and residences, and the east for the main hospital.

Traditional concepts emphasising energy flow and connection with nature are manifested in the landscape design of healing gardens, staff terraces and stroll paths throughout the site. The campus is seamlessly stitched into this landscape by locating the majority of areas that do not require natural light within a bermed perimeter that flows onto the top of the D&T base. This provides a very intimate and natural healing environment with strong visual and physical connections to the bed towers.

The hospital design is also influenced by traditional Chinese organisational and design principles. All of the bed towers are required to have full southern exposure for 100% of the patient wards. The architectural approach to this is a series of low-rise bed towers stacked in an east / west orientation. The bed towers are efficiently integrated into the D&T base by a series of compact cores along the primary public / staff concourse within the base. This configuration reduces the wait times of vertical transportation for patients and provides the opportunity to penetrate the D&T base with courtyards and light wells along primary circulation paths.

In order to maximise the visibility of outdoor spaces to patients in the bed towers, a window system that is inspired by traditional Chinese screening patterns has been developed. A deconstructed system of solar shade and window wall creates a dynamic three dimensional façade that provides a high level of visibility while minimising solar gain.

Key Facts

Status Design Competition
Value 0(m€)
Perkins+Will
www.perkinswill.com

More projects by this architect

Kenyan Women and Children's Wellness Centre

 
ECOWAN