WAD 2014

THURSDAY 24 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Marriott Hotel and Country Club, Lingfield Park, Surrey, United Kingdom 
Wednesday 27 Apr 2011
 
A sanctuary for sports fans 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Hotel in Surrey countryside gives unique golf and race-course viewing experiences to its guests 

The complex brief for this project was to integrate four new buildings into an existing working racecourse environment; retaining the existing stand, providing a Marriott International hotel, leisure centre and golf club, new stable yard and a new entrance building.

The new hotel includes 116 bedrooms, restaurant, health club, golfing facilities, coffee lounge and events facilities including 10 hospitality boxes with standing terrace.

The new stable yard consists of the horse transporter park, the horse walk and the stable hands' accommodation building.

The buildings have evolved around the need for the hotel to be dual purpose. On non-race days it functions purely as a hotel and golf club, but during the racing season it functions as a key venue for race-goers, providing private viewing terraces and corporate hospitality.

The design of the building addresses the key views and relationship with the adjoining racecourse and golf course. Balconies and terraces to key areas enable a flexible use of space as well as giving a unique viewing experience for guests of the hotel.

Additionally, the Cyprium Bar and Grill features a chefs' table, theatre-style kitchen and private dining area linking with outside terraces, allowing views of the racecourse and golf course. The materials provide an attractive mix and proportion of glass, brick, feature concrete and copper.

The new hotel sits within Lingfield Park Racecourse in 450 acres of beautiful Surrey countryside and provides a unique venue for guests to enjoy the racing and the golf course.

The organisation of the building is L-shaped, over four floors. The ground floor accommodates the Leisure Club and Hotel Entrance, bar, restaurant etc, with back of house facilities located on one leg of the L- shape.

A key design was to separate the new building from the existing stand and allow a passageway between the two buildings linked by a transparent bridge. This separation allows the existing building to retain its own identity and remain as a pavilion fronting the racetrack. This separation also retains an existing passageway from the paddock area onto the track beyond.

The following features reduce the building's carbon footprint: biomass boiler; exceeding envelope ‘U' values; exceeding air permeability requirements; BMS energy and plant monitoring; low energy lighting; Full Part L compliance throughout; high targets to energy efficiency certificate, and recycling areas and procedures for estate.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
EPR Architects Limited
www.epr.co.uk

More projects by this architect

Belgraves Hotel, London

Coworth Park

Coworth Park – Resort Hotel

 
ECOWAN