WAD 2014

SATURDAY 20 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Liverpool Hospital Clinical Services Block 2 (CSB2), Sydney, Australia 
Wednesday 27 Apr 2011
 
Good for the circulation 
 
all images © Brett Boardman Photography 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

New hospital reorganises paitient & staff flow for greater effieciency 

Completed in November 2010, Liverpool Clinical Services Block 2 (CSB2) forms part of an overall campus redevelopment of this western Sydney Hospital campus - set in one of the most rapidly expanding and socially diverse areas within greater Sydney and representing one of the busiest hospitals in the Australia. In 2006 New South Wales Health engaged Rice Daubney to masterplan the redevelopment of the existing Liverpool Hospital campus. The CSB2 facility is the anchor of the masterplan.

Defined by the strong linear hospital concourse circulation spine, the facility provides a major new hospital entrance to the east, redefining the circulation and organisational order of the hospital. The 45,000 sq m of specialised new clinical accommodation extends the facilities of the existing CSB and provides a total of approximately 240 new beds. The concourse ground level is used for reception and ambulatory services, including nuclear medicine and diagnostic imaging, with level 1 accommodating the ambulatory care centre providing both generic and specialised clinic spaces and a low acuity interventional suite.

The clinical hot floor is located on level 2 and includes an expanded interventional department with a total of 23 operating rooms and integrated interventional imaging department, as well as a 60 bed Intensive Care Unit, the largest in the State. Level 3 accommodates a Cardiology centre including Interventional Cardiology and associated in-patient units, whilst levels 4 and 5 provide a further 8 generic in-patient units. The hospital's second helipad is located on level 7. Support spaces, loading docks and parking are provided within a semi basement.

CSB2 is conceived with a broad focus - the design places importance on optimum clinical efficiencies within the appropriate built environment and place. This building is about a lot of things - clinical and experiential for all occupants - it strives to function across the broadest range of architectural drivers. The concourse becomes the identifiable symbol of the CSB2. This public space is the focus of the development, ensuring clear intuitive way finding and rational circulation for users and providing an important sense of place for all. It will also play an important community role accommodating health related exhibitions and community displays. The spacious light filled double volume interior of the concourse provides visual connectivity to the clinic spaces on level 1 and to the linear landscaping stepped below. A central open glazed stair climbs three levels in the central void which is capped by an angled volume freed by glazed strips and seemingly floating above the space.

A major consideration in the design has been the rational approach to circulation patterns. Appropriate separation of public and staff/patient flows sees the public concourse along the northern edge mirrored with a parallel clinical system in the deeper zones of the plan. Vertical cores are identified separately along these systems maximising efficiencies. The design also focuses on achieving maximum clinical efficiency within a patient centred design. The IPU design maximises staff efficiency with decentralised staff bases. Patient rooms, whilst still utilising a level of shared accommodation maximise daylight penetration and amenity.

Emphasis has been placed on creating a positive work environment for staff, with important considerations such as daylight penetration and outlook from staff and public zones. Dedicated staff facilities include a gymnasium, carpark, research facilities and a childcare centre maximising the workplace experience for all levels of staff. Externally the architecture addresses critical issues of context and appropriateness. The design recognises the civic relevance of the building within the broader Liverpool urban context, in terms of scale, resolution and materiality. 

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Rice Daubney
www.ricedaubney.com.au

More projects by this architect

The Chris O’Brien Lifehouse at RPA

Home HQ

Ark, 40 Mount Street

Latest Jobs in Sydney

Senior Architect

Project Architect

Senior Interior Architect / Planner

Documentation Architect - Revit

Architect - Vectorworks

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site