WAN Awards

MONDAY 22 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

The Mary Catherine Bunting Center at Mercy, Baltimore, United States

Tuesday 26 Apr 2011
 

Verdant garden, urban setting

 
© Patrick Ross Photography 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

AECOM completes new replacement hospital tower with roof garden in Baltimore's downtown 

Many urban hospitals are faced with seemingly insurmountable barriers when trying to improve the environment of care. Limited space, constraints of existing infrastructure, and inadequate access to the natural environment were the main challenges facing Mercy Medical Center as planning began on their replacement hospital. The desired outcome was to design a complex healthcare facility within a constricted urban site that contributes to the surrounding community and creates a model of urban sustainability.

Instead of fleeing to the suburbs, as many urban hospitals have, Mercy Medical Center brings the verdant landscape of the country garden to the city and continues a 150-year mission of providing healthcare to Baltimore’s needy. In so doing, the hospital takes green architecture to a new level – the 8th floor, to be precise – by creating a unique, multilevel rooftop oasis in the center of the city. The roof gardens are the centerpiece of the hospital’s healing environment; comprising a third of the building’s footprint, the three-level garden offers unexpected views to nature and places of respite within a bustling urban environment. All visitors have access from the 8th floor to the main lower garden while the 9th floor garden serves as a private upper level retreat for ICU patients’ families with direct access from the ICU waiting room.

The roof-garden itself is a key sustainable design element in that it minimises the building’s heat-island effect, reduces demand on storm water systems, improves surrounding air quality and reduces noise pollution. By establishing a 'ground plane' on the 8th floor level, the garden minimises the perceived height of the building and introduces a more human scale to a large urban structure.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
AECOM
www.aecom.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site