THONET

TUESDAY 21 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
The International Grammar School Sydney, Ultimo, Australia 
Thursday 21 Apr 2011
 
A clear winner 
 
All images courtesy of Allen Jack+Cottier 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Primary school for The International Grammar School wins major industry award 

Allen Jack+Cottier’s recently-completed primary school building for The International Grammar School Sydney in Ultimo, Sydney, has won the Commercial Energy Efficiency Category at the Viridian Vision Awards for use of glass in construction.

Announcing the award at the AIA Nationl Conference in Melbourne on Friday, the judges commented that: "The International Grammar School’s newest addition has a stimulating design language that invites multiple interpretations and experience that breaks from the idea of windows as left-over holes in the wall. Windows as portals that offer an alternative view of the world are a central feature of building designed with, and for, creativity" (Peter Hyatt, Vision Awards Judge).

The recognisable form, colour and scale of the building was a direct response to the formidable collection of large brick warehouse buildings which give Ultimo its distinctive character. Allen Jack+Cottier exploited the plasticity, durability and transparency of glass in its scheme, using large, playful amoeba-like openings all over the 4-storey school’s external walls to lighten the facades, and provide multiple perspectives.

“This brings a fantasy life to the building, making a statement about the fun and adventure that should be a part of every learning environment”, said AJ+C Principal and Design Architect, Michael Heenan. “It also helped us to create a building with the maximum levels of energy efficiency.”

The thermodynamic analysis led to a cruciform system of natural ventilation which can be altered to react to the prevailing winds. The windows use the latest e-glass. Photovoltaics will supply power, and all water is collected and reused. All wall and floor panels were fabricated off site, which delivered not only speed of construction but also an exceptional level of quality.

The building represents the second generation of ideas developed initially for the Berry Sports Hall, which won the best sports building in the World Architecture Festival in November 2009. Facilities include an undercover playground on the ground floor, a library, staff offices and an indoor multipurpose hall. The roof was designed to become an outdoor playground shaded by an array of photovoltaic cells.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Allen Jack+Cottier

More projects by this architect

Meriton Apartments

Macquarie Park Village

Allen Jack + Cottier student housing

Milson Island Indoor Sports Stadium

Residential building for St Catherine's College

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site